Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ N1; Objavila: M.M ]

18. 10. 2019. 16:51 >> 18:19
4

SASTANAK U SKOPLJU

U igri i ostavka Zaeva ?

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev mogao bi da podnese ostavku, nakon što nijesu otvoreni pregovori te zemlje sa EU, a mediji prenose oprečne informacije. Za sada iz Skoplja još nema zvanične potvrde o tim navodima.

Dopisnik albanske televizije ABC javio je iz Skoplja da vijest da je Zaev podnio ostavku nije tačna.

"Do sada premijer Zoran Zaev nije potvrdio svoju ostavku. Na pitanje medija u vladi u Skoplju da li je to slučaj i hoće li odgovoriti, kažu da se do sada vode sve rasprave i analiziraju sve alternative šta će se dalje dogoditi," javio je ABC Njuz.

Italijanska agencija Ansa prethodno je objavila, pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu, da je Zoran Zaev podnio ostavku, nakon što nisu otvoreni pregovori te zemlje sa EU.

Trenutno su u toku konsultacije parlamentarnih stranaka u Makedoniji, navodi Sputnjik i dodaje da Zaev traži raspisivanje vanrednih izbora zato što nije ispunio predizborno obećanje da će otvoriti pregovore sa Evropskom unijom.

Vođe institucija EU ocijenile su ranije danas kao "tešku istorijsku grešku" blokadu otvaranja pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom od strane nekih zemalja članica na evropskom samitu u Briselu.

"To je teška istorijska greška", rekao je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker na završnoj konferenciji za novinare na kraju dvodnevnog samita EU.

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han naveo je prethodno da je odgovornost Evropske unije (EU) što niijsu otvoreni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, jer su te dvije zemlje ispunile svoj dio dogovora.

"Samo da budem jasan: odgovornost za ovaj neuspjeh nije na Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, koje su se sa pravom nadale pozitivnoj odluci. Oni su ispunili svoj dio", napisao je Han.

Dimitrov: EU da kaže ako nema konsenzusa o evropskoj budućnosti 

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov izjavio je da najmanje što Evropska unija (EU) duguje građanima regiona jeste da bude iskrena i da kaže ako više ne postoji konsenzus o evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana.

"Najmanje što EU duguje regionu jeste da bude iskrena prema nama. Ako više nema konsenzusa o evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana, ako ne važi obećanje sa samita u Solunu 2003. građani zaslužuju da znaju", naveo je Dimitrov na Tviteru.

Samit EU u Briselu završen je bez donošenja odluke o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, pošto lideri 28 zemalja članica tokom višesatne rasprave o tome nijesu uspjeli da postignu konsenzus, uglavnom zbog protivljenja Francuske, Holandije i Danske.

Dimitrov je zahvalio svim liderima EU koji su se "snažno borili" da EU otvori pregovore sa Skopljem, sa ciljem da, kako je naveo, "odaju priznanje za postizanje istorijskog Prespanskog sporazuma, podstaknu reforme i podrže evropski narativ u Sjevernoj Makedoniji".

"Dok čekamo da konsenzus (unutar EU) bude ponovo uspostavljen, moramo da nastavimo da branimo istinske evropske vrijednosti kod kuće", dodao je šef sjevernomakedonske diplomatije.

Sjeverna Makedonija ima status kandidata za članstvo u EU od decembra 2005. godine, a Albanija od juna 2014.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније