Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

23. 10. 2019. 19:25   >>  19:18 4

PORUKA IZ TIRANE

Cakaj: Nema mini Šengena bez Kosova

Ministar za evropska pitanja i međunarodne odnose Albanije Gent Cakaj izjavio je danas da će se Albanija povući iz inicijative za stvaranje "Mini Šengena" ako njoj ne pristupi Kosovo.

"Premijer Rama je imao suštinski uslov o kom se ne može pregovarati, da će Albanija odmah da se povuče ukoliko se Kosovo isključi iz ove saradnje. Tu je upućen poziv trima drugim državama – Kosovu, Crnoj Gori i Bosni, da se pridruže ovoj inicijativi", rekao je Cakaj za KTV, a prenosi Koha.net.

Pored Cakaja, mogućnost stvaranja mini Šengena bez Kosova ranije je odbacio i otpravnik poslova Kosova u Albaniji Sulje Ukšini .

"Kažem vam ekskluzivno da smo o tim stvarima razgovarali u Savjetu za regionalnu saradnju, ukoliko se dogodi Mini Šengen, sve zemlje će u njemu biti, bez izuzetka. Čak i ako je jedna zemlja htjela da isključi drugu zemlju, to se ne može dogoditi. Budite sigurni", rekao je on za albanske medije.

Prilikom prvog pominjanja inicijative za zajedničku ekonomsku uniju između zemalja Zapadnog Balkana tadašnji premijer Kosova Isa Mustafa je odbacio mogućnost da Kosovo bude dio te inicijative pošto je to "u suprotnosti posebno sa ekonomskim interesima Kosova".

Tokom trilateralnog sastanka predsjednika Srbije, premijera Sjeverne Makedonije i premijera Albanije održanog početkom oktobra u Novom Sadu, potpisana je Deklaracija o nemjerama za uspostavljanje "Mini Šengena".

Tada su pozvane i ostale zemlje balkanske šestorke koja uključuje i Kosovo da im se pridruže, prenijeli su mediji.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније