Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92.net, objavila B.B. ]

25. 10. 2019. 13:20   >>  13:28 6

ALBANSKI PREMIJER NAJAVIO

Tužiće Ramuša Haradinaja zbog klevete

Albanski premijer Edi Rama najavio je da će tužiti odlazećeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja zbog klevete, prenose kosovski mediji.

Haradinaj je rekao da će Rama "zajedno sa Vučićem i Tačijem podijeliti deset milijardi eura od podjele Kosova", prenosi KoSSev.

Pored toga, albanski premijer je otkrio i šta je francuski predsjednik Emanuel Makron u Berlinu navodno rekao kosovskom premijeru.

"Gospodin (Ramuš Haradinaj) moraće da dođe pred sud Kosova i dokaže optužbu o 10 milijardi koje bismo podijelili ja, predsjednik Tači i predsjednik Srbije, Vučić", kazao je Rama u emisiji "Mišljenje", prenosi Gazeta metro.

Kako je Rama naveo, ovo nije prvi put da Haradinaj "laže" o njemu.

"Beskrupulozno je slagao kad smo se vratili iz Berlina, rekavši da sam u to vrijeme u Berlinu ja vršio veći pritisak nego drugi da se ukinu takse. Nikad mu to nijesam rekao, rekao sam samo ‘Ramuše ta ponuda Emanuela Makrona dolazi samo jednom, ne dva puta'", objasnio je Rama.

"Danas je svom narodu mogao da da viznu liberalizaciju, zato što je Makron u Berlinu pred mojim očima, u prisustvu Merkel, Tačija, Vučića, Brnabić eksplicitno rekao, ‘Ramuše daj nam četiri mjeseca da se ja i Merkel uključimo u dijalog i suspenduj taksu’, niko mu nije rekao da ukine, ‘Srbija da prestane sa povlačenjima priznanja i nakon četiri mjeseca, iako se i ništa ne desi za četiri mjeseca, ja ću povući veto i Kosovo će dobiti viznu liberalizaciju’. Ja sam mu rekao da prihvati", otkrio je Rama.

Naime, Haradinaj je pri povratku iz Berlina, nakon završenog samita, optužio premijera Albanije, Edija Ramu, da je od njega tražio da ukine takse, kao i da "osnovano sumnja" da je zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem, a pod vođstvom predstavnice EU Federike Moderini, navodno razgovarao o podjeli Kosova.

Ove navode kosovskog premijera demantovao je njegov albanski kolega, rekavši da od Haradinaja nije tražio ukidanje takse, već da ih je podržavao. Dok je, kada je riječ o Haradinajevoj "osnovanoj sumnji" da je "tajno radio na razgraničenju", poručio da "svaka osoba sa malo pameti u glavi vjeruje da je ovo jedna laž".

"Ako se nađe tako mnogo budala koje bi povjerovale da jedan proces koji obuhvata ne samo dvije države, već države svijeta, parlamente, političke partije, društva, na kraju i glasanje na referendumima, može da se krišom obavi od nekih lica i da prođe kao miš po brkovima, onda je ovaj svijet završio", rekao je Rama, prenijela je Koha.

"Ali mislim da svaka osoba sa malo pameti u glavi vjeruje da je ovo jedna laž", dodao je albanski premijer.

Navode Haradinaja negirala je i Federika Mogerini.

"Mi nijesmo dio bilo kakve zavjere, već jedino posredujemo da se stvori atmosfera i prostor da obije strane sjednu za sto."

Mogerinijeva je takođe demantovala navode kosovskog premijera da je posredničku ulogu u dijalogu između Beograda i Prištine preuzela njemačka kancelarka, poručivši da je EU i dalje posrednik.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније