Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

25. 10. 2019. 22:31 >> 22:29
2

VEBER

Proširenje EU zavisi od dijaloga Beograda i Prištine

Politika proširenja Evropske unije (EU) usko je povezana sa dijalogom Kosova i Srbije i ukoliko se ona pooštri to bi moglo da dovede do neuspjeha pregovora izmedu Prištine i Beograda i povratka „opasne ideje” razmjene teritorija, ocijenio je njemački analitičar Bodo Veber.

On je za Gazetu Ekspres kazao da bez proširenja pregovori Kosova i Srbije mogu da završe neuspješno i status kvo će se nastaviti, što bi značilo destabilizaciju ili, kako je naveo, opasni sporazum o razmjeni teritorija, prenosi Tanjug.

Veber je naveo da se nada da posljednji sastanak Savjeta EU nije bio konačna smrt politike proširenja.

Prema njegovom mišljenju, sve ukazuje na to da neće biti nastavka dijaloga prije marta sljedeće godine, što bi opovrglo specijalnog izaslanika predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Ričarda Grenela, koji je tražio da se sporazum postigne do februara te godine.

„Bojim se da se Grenel samo diskreditovao u svojoj novoj ulozi u rekordnom roku takvim nedosljednim izjavama. Prvo, kosovski političari su u proteklih godinu i po naučili da identifikuju vezu između žurbe i lobiranja za predlog razmjene teritorija, drugo, pregovori o stvaranju vlade na Kosovu su još otvoreni, istovremeno odložen je početak funkcionisanja nove Evropske komisije i otvoreno pitanje specijalnog predstavnika i obnove dijaloga”, kaže Veber.

On je ukazao i da svi akteri u regionu, kao i zapadni kreatori politika, znaju da će biti veoma teško nastaviti pregovore u Briselu i postići dogovor prije marta sljedeće godine, kada se budu održavali izbori u Srbiji.

Ipak, Veber smatra da Kosovo i Srbija ne bi trebalo da čekaju sa sporazumom, dok EU ne riješi svoje unutrašnje probleme i tendencije reforme.

„Kraj pregovaračkog procesa zavisi od EU, a ne od Prištine i Beograda. Siguran sam da bi predsjedniku (Aleksandru) Vučiću prijalo ukoliko bi ovi unutrašnji problemi EU produžili pregovore na duže vrijeme, s obzirom na to da je njegovo lobiranje za mijenjanje mapa počelo 2017. godine, a da je naišlo na čvrsto blokiranje ranije ove godine”, rekao je Veber.

On smatra da se razmjena teritorija neće dogoditi, jer se tome protivi, kako je naveo, velika većina država EU.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније