Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

30. 10. 2019. 21:58 >> 21:58

GUTEREŠ OCIJENIO

Duga pauza u dijalogu zaustavila napredak

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocijenio je da je duga pauza u dijalogu Beograda i Prištine pod okriljem UN zaustavila napredak ka normalizaciji odnosa što je otvorilo rizik od narušavanja stabilnost na terenu.

U novom tromjesečnom izvještaju o radu Unmika koji će biti razmatran na sjutrašnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN Gutereš se založio za skoro formiranje nove vlade Kosova nakon izbora kako bi se dijalog s Beogradom mogao brzo nastaviti, kao i za uklanjanje svih prepreka za nastavak dijaloga.

Gutereš je u izvještaju koji se odnosi na period od 16. maja do 15. septembra pozdravio napore usmjerene na osiguravanje veće uključenosti širih segmenata društva u političke procese na Kosovu, dodajući da posebno ohrabruje žene i mlade da se uključe i da predvode u demokratskom upravljanju Kosovom.

On je naveo da je za izgradnju povjerenja Kosovu neophodno jačanje vladavine prava i kredibilno, nezavisno i nepristrasno sudstvo.

Generalni sekretar UN je pozdravio napore da se žrtvama seksualnog nasilja tokom konflikta na Kosovu obezbijedi pravo na odštetu, ali je ukazao da proces obeštećivanja žrtava nije u potpunosti inkluzivan.

Gutereš je pozvao sve relevantne aktere da štite vjersku baštinu na Kosovu i da obezbijede da mjesta za bogosluženje budu bezbjedna kako bi sve zajednice mogle da praktikuju svoju vjeru u miru.

Takođe je pozvao kosovske institucije i međunarodne aktere da nastave punu podršku i saradnju u naporima u istrazi zločina počinjenih tokom sukoba na Kosovu, što je, kako je ocijenio, od suštinske važnosti za mirnu budućnost Kosova.

Gutereš je u izvještaju pozdravio kontinuirane napore Radne grupe za nestale kao i planiranu izmenu Zakona o nestalima ocijenivši da je rasvetljavanje sudbine nestalih na Kosovu ključno za postizanje dugoročnog povjerenja.

Gutereš je naveo da je razočaran zbog malih doprinosa fondu UN za podršku zajednicama Aškalija, Egipćana i Roma pogođenih trovanjem olovom na Kosovu i pozvao države članice, ostale aktere i organizacije da doprinesu fondu.

Generalni sekretar UN je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog privođenja pripadnika Unmika 28. maja i nastavak sudskog postupka koji protiv njih vode kosovske vlasti koje je pozvao da osiguraju poštovanje privilegija i imuniteta pripadnika UN.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније