Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

08. 11. 2019. 18:10 >> 18:10
5

FAJON OCIJENILA

"Francuska uzela EU kao taoca"

Francuska je uzela cijelu EU kao svog taoca, odbijajući otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, izjavila je evroposlanica iz Slovenije Tanja Fajon.

Postupak Francuske "nije slavan trenutak za EU. Ja sam se već nekoliko puta žalila zbog neotvaranja pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Francuska je uzela cijelu EU kao svog taoca", kazala je Fajon u intervjuu za portal Radiosarajevo.

Ona je naglasila da evrointegracija Zapadnog Balkana "jeste i ostaje važna strateška politika u našem zajedničkom interesu".

Fajon je pozvala vođe EU da razjasne zbog čega nijesu ispunili svoje obećanje da će sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom početi pregovore o pridruživanju, dodavši da je "na testu njihova posvećenost evropskoj integraciji Zapadnog Balkana".

"Tu posebno mislim na Francusku. Pored Francuske, kada su u pitanju neke druge zemlje Balkana, tu imamo i Holandiju, Dansku, Njemačku...", navela je ona.

Upitana da li se zbog stava tih zemalja otvara prostor za uticaj drugih - Rusije, Turske, Kine na Zapadni Balkan, Fajon je kazala da "EU to sigurno vidi".

Upitana da li će ponovo doći do uvođenja viza državljanima zemalja Zapadnog Balkana za zemlje EU, Fajon je navela da ne vjeruje da će neka od zemalja EU tražiti ukidanje bezviznog režima za bilo koju zemlju Zapadnog Balkana, iako EU ima probleme s izbjeglicama, migrantima, sa Šengenom, kao i problem kontrole na unutrašnjim granicama, kao posljedicu neregularnog dolaska migranata.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније