Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

17. 02. 2013. 20:31 >> 20:28

ZA 16. APRIL

Zakazano suđenje optuženima za paljenje ambasade SAD u Beogradu

Početak suđenja dvanaestorici optuženih za paljenje ambasade SAD u Beogradu 2008. godine, poslije mitinga ,,Kosovo je Srbija", zakazano je za 16. april pred Višim sudom u Beogradu, objavljeno je na Portalu sudova Srbije.

Svi optuženi brane se sa slobode pošto im je dan nakon podizanja optužnice 10. jula prošle godine ukinut pritvor u kome su boravili od hapšenja 11. aprila iste godine.


Optuženi su Dejan Vučković, Đorđe Tomin, Nikola Kosanović, Dušan Sedlar, Aleksandar Erceg, Filip Backović, Dragan Marinkov, Mladen Nebrigić, Marko Novitović, Draženko Nikolić, Milan Dubočanin i Milan Tomas.


Sud je prethodno odbio prigovore na optužnicu i zakazao suđenje optuženima za krivično djelo izazivanja opšte opasnosti.

Optužnicom višeg tužilaštva u Beogradu stavlja im se na teret da su 21. februara 2008. godine oko 18.30 u Ulici Kneza Miloša organizovano došli kod ambasade SAD-a i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar. U optužnici se konstatuje da je u prostorijama ambasade smrtno stradao Zoran Vujović i da su optuženi bili svjesni te mogućnosti ,,ali su se olako držali da do toga neće doći i da će to moći spriječiti”.


Na teret im se stavlja da su u Ulici kneza Miloša prethodno gađali ambasadu Hrvatske i ambasadu Njemačke, gdje su takođe izazvali manji požar.


Tužilaštvo Srbije je više od godinu pribavljalo dokaze među kojima su i snimci stranih ambasada u Beogradu na osnovu kojih su identifikovani učesnici nereda.


Tužilaštvo predlaže da se na sudu sasluša devet svjedoka, od kojih je većina iz Novog Sada, kao i da se pregledaju video snimci B92, RTS i FOX, kao i drugi dokazi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније