Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavila: M.M ]

12. 11. 2019. 17:36   >>  17:53 6

BREGU

Ukidanje prepreka u regionu treba razmotriti

Svaka inicijativa čiji je cilj odlučno ukidanje prepreka u našem regionu nužna i treba je razmotriti, kazala je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu o inicijativi iz Ohrida-malom Šengenu.

Kako je kazala, Vijeće je u potpunosti posvećeno regionalnoj saradnji.

“To je naša misija, a u Ohrid smo bili pozvani da čujemo prijedlog lidera tri ekonomije iz našeg regiona”, dodala je ona.

Bregu je podsjetila da su šest ekonomija regiona, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosov*, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbiju u procesu uspostavljanja regionalnog ekonomskog prostora, koji je zvanično predstavljen 2017. godine, na zahtjev svih šest pomenutih lidera.

“Međutim, u poređenju sa prije dvije i po godine, izgledi su daleko od dobrih. Proces pristupanja Evropskoj uniji je bio spor, a sada je i još nejasniji. Bilateralni sporovi i različiti pristupi doprinijeli su odgađanju zajedničkog ekonomskog prostora, uz određene aktivnosti koje su bile na listi prioriteta, a sada više nisu”, navela je ona.

Previše obaveza iz regionalnih sporazuma još uvijek nije ispunjeno, a kako kaže Bregu, opterećujući propisi i prekomjerna birokratija i dalje guše poslovanje i privrednike.

“Za nas u Vijeću za regionalnu saradnju regionalna saradnja je aktivnost koja se razvija. U julu, na samitu u sklopu Berlinskog procesa Vijeće za regionalnu saradnju iznijelo je ideju o sporazumu o putovanju sa ličnom kartom u cijelom regionu. Svjesni smo da je bilateralno ovo teško ostvariti, ali smo svi zajedno uspjeli sa sporazumom o smanjenju cijena rominga, koji je potpisalo svih šest ekonomija. Regionalna saradnja postaje smislena onda kada je konačni cilj integracija u Evropsku uniju”, zaključila je ona.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније