Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

13. 11. 2019. 11:40 >> 11:39
6

DAČIĆ PORUČIO

Vojna neutralnost Srbije se ne dovodi u pitanje

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je za Srbiju saradnja s NATO-om, važna i da Srbija želi da ona bude još bolja, ali da se vojna neutralnost zemlje nijednog trenutka ne dovodi u pitanje.

"Saradnja sa NATO zasnovana je na jasnim premisama i počiva na uvažavanju politike vojne neutralnosti Srbije, bez uslovljavanja naše zemlje da postane članica Alijanse. Istovremeno, prisutna je otvorenost Srbije da dodatno unaprijedimo politički dijalog i konkretnu saradnja sa NATO u svim oblastima od zajedničkog interesa (...) Politika vojne neutralnosti, kao osnova naše politike ne samo prema NATO, već i prema svakom drugom vojnom savezu, ne dovodi se u pitanje", rekao je Dačić na otvaranju sedme Beogradske NATO nedjelje.

Prema njegovim riječima, Srbija razumije odluku svojih susjeda da postanu članice NATO i da zato očekuje njihovo razumijevanje za kontakte i saradnju Beograda sa državama koje nijesu u NATO.

Dačić je naveo da je situacija na Kosovu važan dio saradnje s NATO i da je Kosovo za Srbiju najveći političko-bezbjednosni izazov.

"Od Alijanse očekujemo da sa razumijevanjem sagledava i podržava naše prioritete, što se naročito odnosi na Kosovo i Metohiju. Smatramo da samo kompromisno rješenje postignuto dijalogom Beograda i Prištine, uz podršku međunarodne zajednice, može da obezbijedi trajni mir i stabilnost. Ne postoji ni jedan razlog da nešto što usaglase dvije strane ne bude prihvatljivo za bilo kojeg trećeg aktera", izjavio je šef srpske diplomatije.

On je ponovio i protivljenje Srbije pretvaranju "Kosovskih bezbjednosnih snaga" u "Vojsku Kosova", i naveo da se time krši rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti i ugrožava regionalna i šira stabilnost.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније