Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

15. 11. 2019. 13:02 >> 13:02

ZVANIČNIK ALIJANSE

"BIH ne namećemo odluku o članstvu u NATO"

Viši zvaničnik NATO-a za Rusiju i Zapadni Balkan Robert Pščel izjavio je da je "tačno da saveznici preispituju svoj odnos sa Kosovskim snagama bezbednosti", ali da "to svakako ne bi trebalo da dovede do spekulacija o budućnosti Kfora, koji je postojan i prisutan već 20 godina".

Govoreći o situaciji u BiH, Pščel je naglasio da NATO ne nameće odluku o članstvu BiH i da je to pitanje na koje će morati da odgovori vlada u Sarajevu i sami građani.

"Bosna i Hercegovina je od NATO saveza dobila ponudu i na njoj je da je prihvati ili ne prihvati... Mi ništa ne namećemo, NATO nije dio političkog procesa, mi nijesmo odgovorni za formiranje vlade... Ono što smo uradili u decembru 2018. i za to smo imali konsenzus unutar NATO, svih 29 saveznika stavilo je na sto ponudu vladi u Sarajevu – ukoliko želite da idete dalje u integraciji u NATO savez, mi želimo da vam predstavimo Godišnji nacionalni program, koji može biti prvi korak ka akcionom planu za članstvo. Ali, to je ponuda. Tako da je na Vladi BiH i na gradjanima da odluče da li to žele", dodao je.

Upitan šta NATO vidi kao najveću prijetnju bezbjednosti na Zapadnom Balkanu, Pščel je rekao da u regionu "postoje brojni izazovi poput hibridnih vrsta prijetnji, u smislu niza alata koji se koriste – od dezinformacija do pokušaja vršenja malignog uticaja i nelegalnog miješanja u političke procese".

Prema njegovim rečima, to su sve faktori koji destabilizuju region i to "u kombinaciji sa prijetnjama sa kojima se suočavaju drugi regioni i druge države u Evropi, bilo da je reč o terorizmu ili efektima ilegalnih nekontrolisanih migracija".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније