Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

21. 11. 2019. 11:55   >>  11:58 8

ZA SEDAM GODINA

Bregu: Zapadni Balkan napustila četvrtina stanovnika

Sa Zapadnog Balkana u posljednih sedam godina otišlo je više od pet miliona građana, odnosno četvrtina stanovnika, istakla je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na panelu posvećenom odnosima ZB i EU, održanom u sklopu godišnjeg izbornog kongresa Evropske narodne stranke (EPP), koji se održava u Zagrebu

Bregu je naglasila da je samo u 2018.  skoro 230.000 građana regiona zakonito migriralo u Evropsku unijuj, naglasivši da su brojke još i alarmantnije kada se radi o mladima.

"Naime, iako 61 odsto mladih podržava integraciju regiona u EU, oni ne gube vrijeme. S obzirom da je 35 posto mladih u regionu nezaposleno (što je dvostruko veća stopa nezaposlenosti od one u EU), 62 odsto njih želi da ode i radi u inostranstvu, podaci su Balkanskog Barometra za 2019. godinu. Ovo su alarmantne brojke za region. One, međutim, govore o de facto demografskoj europeizaciji stanovništva u regionu", naglasila je ona, saopšteno je iz Savjeta za regionalnu saradnju.

Bregu je istakla da je regionalna saradnja smislena samo ako je krajnje odredište integracija u EU.

"Treba da nastavimo da zajednički radimo na povezivanju tržišta i ljudi, omogućavanju slobodnog kretanja ljudi, roba i usluga u cijelom regionu, unaprijeđivanju našeg obrazovnog sistema tako da zadovoljava potrebe tržišta rada, osnaživanju žena, uključivanju mladih u procese donošenja odluka, uključivanju socijalne dimenzije u naše aktivnosti, i konačno otklanjanju prepreka u našem regionu. Sve ovo i mnogo više, da omogućimo građanima da žele da ostanu, a onima koji su već otišli da se vrate i doprinesu razvoju naših društava. Jer šta je zemlja bez ljudi,“ naglasila je ona.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније