Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Index.hr, objavila B.B. ]

29. 11. 2019. 17:35 >> 17:35
3

OBJAVLJENE IMOVINSKE KARTE

Dodik i Radončić najbogatiji političari u BiH

Zastupnik u Domu naroda parlamenta Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik vode na popisu najbogatijih političara u toj zemlji, jer posjeduju imovinu koju su sami procijenili na milionske iznose, proizlazi iz podataka koji je ove sedmice učinilo dostupnim Središnje izborno povjereništvo BiH (SIP).

U skladu sa odredbama izbornog zakona BiH, svi izabrani zvaničnici dužni su SIP-u da prijave svu imovinu koju posjeduju kao i njenu vrijednost, ali oni se toga pridržavaju tek djelimično, pa je tako aktualni predsjedatelj Doma naroda parlamenta BiH Dragan Čović napisao kako posjeduje tek "kuću i okućnicu", ali nije naveo koliko to tačno vrijedi.

Dodik je jasno napisao kako ima kuću u BiH koja vrijedi 150.000 eura, ali i vilu u Beogradu, čiju vrijednost procjenjuje na nešto manje od 870.000 eura. Za tu istu vilu vraća kredit Pavlović banci iz Bijeljine, a iznos duga koji po toj osnovi ima je za bosanskohercegovačke prilike astronomskih 459.000 eura.

Taj kredit, kao i kupovina vile u Beogradu, bio je predmet policijske istrage zbog sumnje da je Dodik do nje došao gotovim novcem, a onda to pokrio fiktivnim kreditom. No njegova sposobnost da vraća dug nije upitna, jer je naveo kako je u protekloj kalendarskoj godini uspio prihodovati čak 123.000 eura. Iako mu je plaća skromna, te je po toj osnovi zaradio jedva 27.000 eura, Dodik je sve nadoknadio prihodima od izdavanja beogradske vile, ali i od poljoprivrede.

Radončić ima skoro tri puta skuplji stan od Dodikovog

Dodikovo bogatstvo, barem na papiru, može se mjeriti još samo s onim medijskog tajkuna i predsjednika Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića.

Radončić, koji je naveo kako živi sam, prijavio je stan u Crnoj Gori vrijedan čak 2,1 miliona eura. Iako to nije navedeno u izjavi, poznato je kako je skupocjenu nekretninu površine 380 kvadrata kupio u kompleksu Porte Montenegro kod Tivta, gdje je usidrena i njegova jahta. Naveo je i kako je vlasnik trećine kuća i zemljišta u BiH i Crnoj Gori vrijednih više od 370.000 eura.

Radončić je istovremeno naveo kako vraća kredit od čak milion eura, podignut kod Hipotekarne banke Crne Gore, kao i da je u prošloj godini različitim osobama i organizacijama donirao više od 200.000 eura.

Čelnik HDZ-a BiH Čović potvrdio je samo kako posjeduje dio kuće i okućnice ne navodeći gdje ni koliko to tačno vrijedi.

Kuća u kojoj Čović živi u Mostaru ranije je bila predmet posebne medijske pažnje, jer se nagađalo kako vrijedi milione, ali on sam nikada nije ponudio objašnjenje kako je tu kuću izgradio. Iz prijave može se vidjeti kako je prošle godine na ime plate i honorara zaradio oko 36.000 eura, te da vraća kredit u iznosu od 30.000 eura.

Sudeći po prijavi, ni Čović ni članovi njegove porodice nemaju nikakav automobil.

Izetbegovićeva žena je bogatija od njega

Čovićev najveći politički protivnik, sadašnji član Predsjedništva BiH Željko Komšić, prijavio je stan u Sarajevu vrijedan oko 60.000 eura, te automobil čija je vrijednost oko 10.000 eura. Suvlasnik je vikendice i zemljišta naslijeđenog od roditelja te jednog apartmana, a to je procijenio na iznos od oko 70.000 eura.

U prošloj je godini Komšić od plate i naknada za vojničko priznanje Zlatni ljiljan dobio oko 30.000 eura. U dvije banke ima kreditna zaduženja u ukupnom iznosu od 60.000 eura.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, ujedno Čovićev kolega u Domu naroda parlamenta BiH, neka je vrsta srednje klase kada je riječ o imovinskom statusu političara u BiH, ali mu je zato supruga Sebija znatno boljeg imovinskog stanja. Izetbegović je prijavio suvlasništvo nad kućom i zemljištem u vrijednosti od 117.000 eura, dok njegova supruga, ujedno direktorica Kliničkog centra u Sarajevu, posjeduje nekretnine, automobil i štednju vrijedne 173.000 eura.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније