Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila M.L.B. [ Beta ]

07. 12. 2019. 11:20   >>  11:20 8

TUSK

Uniji potreban stabilan Balkan

Lider Evropske narodne partije (EPP), donedavni predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk zamjerio je predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu odnos prema Zapadnom Balkanu i upozorio da reforma procesa proširenja ne smije da se odvija na štetu Sjeverne Makedonije i Albanije.

"Mogao bih čak da se složim da je procesu proširenja potrebna reforma, kako to traži Makron, ali ne na štetu tih zemalja. Protivljenje je strateška i geopolotička greška, jer nam je kao Uniji potreban stabilan Balkan", rekao je Tusk u intervjuu za poljsku Gazetu viborču i još nekoliko vodećih evropskih listova.

Tusk je kritikovao Makrona za to što je blokirao jesenas početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije i upozorio je da se radilo o tome da se pregovori formalno započnu, dakle da se da pozitivan signal koji je potreban Zapadnom Balkanu, a ne da se potvrđuje proširenje.

"Ako prema Makronu treba da se ponašamo kao prema lideru Evrope onda on mora da osjeća odgovornost za cijelu Evropu, a ne samo za Francusku. To je uvijek bila osobina Angele Merkel. Svako pravi greške, ali ona uvijek misli istovremeno na Evropu kao cjelinu i spremna je da posveti neke unutrašnje interese radi odbrane Evrope kao cjeline", kazao je Tusk.

Novi predsjednik EPP je takođe u intervjuu koji danas objavljuje Gazeta viborča kritikovao Makrona za odnos prema NATO-u.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније