Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

24. 09. 2013. 16:50   >>  16:50 1

REGIONALNI SAMIT

Makedonija: Konferencija o atomskoj energiji

Makedonska unija za distribuciju energije (ELEM) i Makedonska akademija nauke i umjetnosti (MANU) organizovale su konferenciju o prekograničnoj saradnji u oblasti atomske energije na kojoj su učestvovali predstavnici iz zemalja regiona, a koja će trajati do 27. septembra, javlja agencija Anadolija.

Konferenciju je otvorio zamjenik makedonskog premijera zadužen za ekonomiju Vladimir Peševski, a u uvodnom izlaganju je naglasio da je cilj ovog susreta razmjena stavova o regionalnoj saradnji u oblasti primjene atomske energije.

Naglasivši da je atomska energija još uvijek predmet rasprava u vlasti Makedonije i da vlada još nije donijela nikakvu odluku o prelasku na upotrebu ove energije, Preševski je kazao da je za takvu odluku neophodno i organiziranje referenduma u zemlji.

Preševski je istakao neophodnost regionalne saradnje i odabiru stručnog kadra za oblast atomske energije i naglasio da bi podizanje nuklearne centrale u bilo kojoj zemlji regije uticalo na sve susjedne zemlje.

I Ivan Videnović, čelnik makedonskog nacionalnog programa u okviru regionalnih projekata Međunarodne agencije za atomsku energiju, je također naglasio da je atomska energija zahtjevna oblas i da bi manje zemlje mogle imati kadrovskih i infrastrukturnih poteškoća u razvoju tog sektora i da je zbog te činjenice regionalna saradnja imperativ i da će o njoj biti govora u dogledno vrijeme.

 

(AA)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније