Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

12. 12. 2019. 19:41 >> 19:51
8

SKOPLJE SOFIJI

"Makedonski jezik nije dijalekt bugarskog"

Zvaničnici Sjeverne Makedonije su danas odbacili stav Bugarske akademije nauka da makedonski jezik "ne postoji".

Bugarska akademija smatra da je mekedonski "oblik bugarskog jezika", dok je po bugarskom Instututu za istorijska istraživanja, makedonski jezik zapravo bugarski, ali "pisan srpskom pisaćom mašinom".

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev je novinarima rekao da Bugarska "nije načisto" s priznavanjem makedonskog jezika i da očekuje da Sofija prevaziđe taj problem.

"Mi smo Makedoci koji govorimo makedonski jezik, bar većina. Očekujem od prijateljske Bugarske da to prevaziđe, da to riješi u djelokrugu rješavanja problematike koja je sastavni dio Sporazuma o prijateljstvu i dobrosusjedstvu", rekao je on.

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov je na Fejsbuku danas napisao da makedonski jezik ima svoj istorijski razvoj i da ga je priznala međunarodna zajednica lingvista, da je kodifikovan 1945. i da je u UN od 1970-ih godina.

Dimitrov je ukazao da je međusobno prihvatanje preduslov zbližavanja i prijateljstva među državama i narodima, za šta "treba mudrosti i delikatnosti, veličine u razumijevanju i poštovanju briga i dostojanstva. Lako je rušiti, teško je graditi", napisao je Dimitrov.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније