Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O. Z. ]

14. 12. 2019. 21:56 >> 22:04
1

PICULA

"Politika proširenja EU ponovo u centru političke debate"

Hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu Tonino Picula izjavio je danas da je u opticaju nekoliko predloga kako bi se nastavio proces proširenja Evropske unije (EU) i "izašlo iz škripca u koji su članice dovele i sebe i zemlje Zapadnog Balkana".

"Dobro je što se proces proširenja vratio u centar političke debate", rekao je Picula u intervjuu za Radio slobodna Evropa (RSE) i dodao se obnovljeni interes za Zapadni Balkan odnosi i na BiH, ali da "pruženu ruku treba znati prihvatiti".

Picula je krajem novembra dobio zadatak da izradi Izvještaj sa preporukama za otklanjanje blokada u procesu proširenja koji će biti predstavljen na samitu EU-Zapadni Balkan. Samit je najavljen za početak maja 2020. godine, pet mjeseci nakon što Hrvatska preuzme predsjedavanje EU.

Prema Piculi, proces proširenja je u ozbiljnoj krizi "ne samo nekoliko posljednjih mjeseci nego i nekoliko posljednjih godina".

"Upravo politika proširenja nailazi na otpore unutar same EU, što je kulminiralo stavom francuskog predsjednika Emanuela Makrona koji je blokirao otvaranje pristupnih pregovora dvijema balkanskim državama - Sjevernoj Makedoniji i Albaniji", rekao je Picula i dodao da je njegov zadatak u Evropskom parlamentu da pronađe način kako da se taj proces odblokira.

"Sve to s ciljem da se za vrijeme hrvatskog predsjedavanja idućih šest mjeseci, odnosno u Zagrebu na Samitu u maju, omogući novi zamah proširenju. To neću moći da napravim bez saradnje sa svim onim koji podržavaju proces proširenja ali moram čuti i kritičare, one koji smatraju da dosadašnja metodologija pregovaranja sa novim kandidatima ne zadovoljava", rekao je on.

Picula je dodao da treba naći prostora za kritike ali isto biti jasan prema podršci procesu proširenja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније