Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

18. 02. 2013. 11:46 >> 11:43
7

USLOV ZA EU

Oroa: Srbija mora da prizna Kosovo

Poslanica francuske skupštine Danijel Oroa, rekla je da će Srbija morati da prizna Kosovo, ukoliko želi članstvo u EU.

„U trenutku dok kreću odlučujući pregovori u okvira dijaloga sa Prištinom, stižu pritisci iz zemalja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost“ rekla je Oroa Novostima i istakla da bez međusobnog priznavanja na kraju evropskog puta, Srbija neće moći da postane članica EU.

„Francuska kao istorijski saveznik Srbije, ima ulogu da olakša proces ispunjavanja kriterijuma za članstvo u EU“ kazala je poslanica.

Upitana da li se od Srbije traži da se odrekne dijela teritorije, Oroa je rekla da je to gledište Srbije i da Kosovo ne dijeli taj stav. Kao primjer dobre saradnje navela je pokrajine Alzas i Lorena, oko kojih su se Njemačka i Italija dugo borile.

„Danas predstavnici Bundestaga i Francuske idu zajedno u Beograd“, navela je Oroa.

„Mislim da su žitelji Kosova iznjeli svoje mišljenje. Neće biti ulaska Srbije, ali, ni Kosova  u EU, dok dvije zemlje ne budu priznale jedna drugu.  Čini mi se da Srbija u ovom trenutku, u tom domenu, preuzima dosta koraka“ rekla je ona.

„Zahtjev za priznanjem možda nije formulisan obavezama iz Brisela pismeno, ali jeste usmeno! Ne vidim, inače, kako bi EU primila zemlju koja nije priznala drugu državu“ dodala je Oroa.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније