Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavila:M.M ]

14. 01. 2020. 19:44   >>  20:00 1

PLENKOVIĆ

"Ko ispuni kriterijume dobrodošao je u EU"

Sve zemlje koje ispune kriterijume za članstvo dobrodošle su u EU, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković, predstavljajući prioritete hrvatskog predsjedavanja Savjetom EU u Strazburu. Plenković je naglasio da je za kredibilitet politike porširenja važno održati principe poštovanja političkih kriterijuma, pregovaračkih mjerila i individualnog napretka svake zemlje kandidata, na bazi sopstvenih rezultata.

Nakon šest i po godina članstva, Hrvatska je prvi put za kormilom Evropske unije. Tokom prethodne tri decenije, ratnih strahota, međunarnodnog priznanja, nezavisnosti, evropska integracija Hrvatske bila je jasan putokaz u svim naporima i reformama ka tom cilju, poručio je premijer Andrej Plenković, predstavljajući pred EP u Strazburu ciljeve hrvatskog predsjedavanja Savjetu EU.

Jedan od proriteta je i samit EU – Zapadni Balkan, koji će biti održan u maju.

"Ne krijemo našu ambiciju da želimo da pridobijemo podršku zemalja članica za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Sljedeci izvještaj EK i njeni predloži da se poboljđa metodoligoja pristupa biće važni. Za kredibilnost politike proširenja, važno je da održimo principe poštovanja političkih kriterijuma, pregovaračkih mjerila i individualnog napretka svake zemlje kandidatkinje, na bazi sopstvenih rezultata", naveo je Plenković.

Ursula fon der Lajen, predsjednica Evropske komisije saopštila je da će narednih 6 mjeseci biti ključni za odnos sa Balkanom.

"Hrvatska najbolje zna kolika je moć evropske perspektive, i koliko daleko države mogu da napreduju u reformi ekonomije, kao i što Evropa može da uradi angažovanjem i investiranjem u regiju", saopštila je ona.

Samit u Zagrebu održaće se 20 godina nakon prvog samita u hrvatskoj prijestonici, koji je otvorio evropsku perspektivu zemljama Jugositocne evrope i trasirao put za pregovore o stabilizaciji i pridruživanju. Mrežu tim zemljama tada je bila i Hrvatksa, koja je u međuvrmenu jedina pristupila EU, tako da hrvatski primjer,kaže Pleković, daje predstojećem samitu u Zagrebu dodatnu simboličnu vrjednost. 

"Želimo da posaljemo snažnu poruku nažim partnerima u Jugoističnoj Evropi koji su i dalje u nekoj vrsti evropskog predsoblja : Ukoko nastavite reforme i ispunite sve kriterijume za članstvo, vaša evropska perspektiva se ne dovodi u pitanje i bićete dobrodošli", rekao je Plenković.

Predstavnici političkih klubova u EP većinom su podržali opredijeljenost hrvskog predsjedavanja da otvori pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"Svjesni smo da je prethodna odluka Evropskog savjeta bila kratkovida. Zapadnom Balknu treba dati evropsku perspektivu", smatra Manfred Veber iz EPP. 

"Ubijeđen sam da će tokom narednih nekoliko mjesecu EU poslati pozitivan signal Zapadnom Balkanu i da će Samit u Zagrebu imati važnu ulogu", kaže Dačian Ciološ, Renew Evrope. 

Pored proširenja, tokom hrvatskog predsjedvanja glavni izaovi biče i Bregzit, dugoročni budžet, odnosno sedmogodišnji finansijski okvir, kao i prvi evropki “zakon o klimi” u okviru takozvanog zelenog sporazuma, kojim se planira postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Ivan Mijanović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније