Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

01. 10. 2013. 19:25 >> 19:25

BH - EU

BH: Lideri potpisali set zaključaka u Briselu

Bosanskohercegovački politički lideri održali su sastanak s predstavnicima Evropske komisije, danas u Briselu, i postigli napredak te potpisali set zaključaka, među kojima je i onaj koji se odnosi na puno prihvatanje neophodnosti implementacije presude "Sejdić-Finci", a što će omogućiti pravo svih da se kandiduju za Predsjedništvo BiH i Dom naroda PSBiH.

Sastanku u Briselu sa komesarom za proširenje i evropsku politiku Štefanom Fileom prisustvovala su sedmorica glavnih bh. političkih lidera - Mladen Bosić (SDS, Dragan Čović (HDZ), Milorad Dodik (SNSD), Zlatko Lagumdžija (SDP), Martin Raguž (HDZ 1990), Mirsad Đonlagić, potpredsjednik SBB-a, te Bakir Izetbegović (SDA). Osim Filea i bh. predstavnika, na sastanku su učestvovali i predstavnici Savjeta Evrope i Venecijanske komisije.

 

 

Bh. lideri saglasili su se da krenu naprijed sa sprovođenjem odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci.

Potpisali su da prihvataju neophodnosti hitnog provođenja odluke tako što će se svakom građaninu Bosne i Hercegovine omogućiti pravo da bude biran u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Dom naroda.

Potpisan je i zaključak u kojem se navodi da će Predsjedništvo Bosne i Hercegovine činiti tri direktno izabrana člana. Dva člana Predsjedništva direktno će biti izabrana sa teritorije Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) u skladu sa modelom koji treba biti dogovoren, a jedan član će direktno biti izabran sa teritorije Republike Srpske (RS). I FBiH i RS su po jedna izborna jedinica.

Građanin Bosne i Hercegovine registrovan za glasanje u Brčko distriktu će imati pravo da glasa za člana Predsjedništva BiH ili u RS ili u FBiH, u skladu sa važećim zakonodavstvom.

Bh. lideri su pristali da do 10. oktobra dogovore izborne modele koji će odgovoriti na legitimne zahtjeve konstitutivnih naroda i "Ostalih", a u skladu sa međunarodnim standardima.


Metod izbora dva člana Predsjedništva iz Federacije BiH putem amandmana na Ustav i Izbornog zakona, trebalo bi, pored presude Suda u Strazburu, da spriječi nametanje ishoda izbornih rezultata bilo kojem konstitutivnom narodu ili "Ostalim".

Klix.ba

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније