Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92, Objavila: J.B.Č. ]

22. 02. 2020. 21:23   >>  21:20

OSUMNJIČEN ZA PRANJE NOVCA

Hrvatska povlači konzula u Barseloni

Hrvatska je pokrenula opoziv svog počasnog konzula u Barseloni nakon što je katalonska policija otvorila istragu kojom ga sumnjiči za pranje novca.

Konzul Huli Barsena San Hoze osumnjičen je da je primao novac dobijen od prodaje droge pa ga onda ulagao u nekretnine i skupocene automobile čime je za kriminalnu grupu prikrivao trag nezakonito stečenog novca, javila je Hina.

Hrvatskom Ministarstvo spoljnih poslova u odgovoru mejlom dostavljenom Hini navelo je da počasni konzuli ne daju ostavke, već da ih država koja ih imenuje može opozvati, ili se mogu povući s dužnosti, a u ovom slučaju država Hrvatska odlučila je da pokrene opoziv.

"Procedura je u toku, a nakon okončanja Republika Hrvatska nema nikakvih obaveza prema gospodinu Barseni. Sve moguće bitne istražne i pravosudne radnje u isključivoj su nadležnosti Kraljevine Španije, čiji je gospodin Barsena državljanin", stoji u odgovoru.

Barsena je preuzetnik, a na mjestu počasnog hrvatskog konzula je od maja 2002. godine, od vremena predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ivice Račana.

Katalonska policija navela je da je istragu otvorila 2017. godine nakon što je uhapsila muškarca povezanog s porodičnim klanom koji je uspostavio kupoprodaju luksuznih automobila u Barseloni.

Policija je 18. septembra prošle godine saopštila da je "uhapsila četiri člana jednog poznatog porodičnog klana iz Katalonije zbog pranja novca i trgovine drogom". Daljom istragom policija je ustanovila da su poslovno povezani s počasnim konzulima.

"Pod istragom su tri počasna konzula stacionirana u Barseloni", izvijestila je katalonska policija u saopštenju dostavljenom medijima.

Pod istragom su i počasni konzuli Albanije i Malija. Osumnjičeni su za ista djela, navela je Hina.

Prema saopštenju policije, četiri muškarca sa španskim državljanstvom uhapšena u septembru optužena su za pranje novca, trgovinu drogom i poresku prevaru. Oni su pušteni na uslovnu slobodu.

Policija vjeruje da se kriminalna mreža sastoji od 14 osoba. Blokirala im je luksuzne automobile, brod i nekretnine, a kako je saopšteno pronađeno je vatreno oružje i 200.000 eura u gotovini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније