Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: J.B.Č. ]

26. 02. 2020. 09:11 >> 11:33

KORONAVIRUS

Drugi slučaj zaraze u Hrvatskoj

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je da je još jedna osoba zaražena korona virusom u Hrvatskoj, javila je danas Hrvatska radio-televizija (HRT).

Zaražen je brat mladića koji je juče imao pozitivan nalaz, pa je to drugi slučaj zaraze, dok je nalaz djevojke zaraženog mladića negativan.

"To je bilo i očekivano. Dobro je da je njegova djevojka negativna, ona je zadržana i dalje na posmatranju, pa će se pratiti njeno stanje", rekao je ministar za HRT.

Beroš koji je sinoć doputovao iz Rima, rekao je da "tamo ima nešto slučajeva, ali nema znatnijeg širenja epidemije".

Svi dosadašnji bolesnici koji su pozitivni na korona virus su dobrog stanja bez značajnijih znakova bolesti a simptomi su poput gripa, rekao je hrvatski ministar zdravlja.

Ministar: Situacija pod kontrolom, korona virus je bolest slična gripu

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš izjavio je jutros da nema mjesta za paniku i da je situacija u Hrvatskoj pod kontrolom.

"Ovo nije bolest koja može značajnije da nas ugrozi, na nivou je običnog gripa - više od 80 odsto oboljelih ima blage simptome. Nadam se da će tako i ostati", rekao je Beroš na konferenciji za novinare Štaba civilne zaštite o korona virusu.

On je naveo da je u Hrvatskoj trenutno kod dvojice mladića zabilježen korona virus, obojica imaju blagu kliničku sliku, nalaze se u bolničkom karantinu u Zagrebu i dolaze iz iste porodice, dok su svi ostali testirani negativno na korona virus.

Zbog opterećenja zdravstvenog sistema, ministar je apelovao na one koji nijesu boravili u Kini ili Italiji, a imaju simptome prehlade ili gripa, da ne dolaze u bolnice, već da se jave svojim ljekarima opšte prakse.

"Siguran sam da situaciju držimo pod kontrolim i nadam se da neće eskalirati. To ne zavisi samo od nas, ali nema znakova da se događa bilo šta van naše kontrole", istakao je ministar.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da je epidemiološka služba uspjela "u najvećoj mjeri" da identifikuje osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima i da im da uputstva za postupanje. To uključuje i one s kojima je zaraženi mladić bio u konatktu u autobusu pri povratku iz Milana, a prema smjernicama, i osobe koje su sedjele red iza i red ispred njega.

Što se tiče odluke KBC Zagreb o zabrani posjeta i odlaganju hitnih operacija, ministar zdravstva je rekao da je preporuka zabrane posjeta "utemeljena", ali da nadležni nijesu konsultovani kada je riječ o odlaganju operacija.

"S obzirom na stav epidemoloških službi, nema osnova za takvu odluku. Zdravstveni sistem će funkcionisati normalno", dodao je i podsjetio da je mjera zabrane posjeta uvedena i zbog sezone gripa.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније