Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

02. 03. 2020. 15:43 >> 15:42
1

EVROPSKA KOMISIJA

Ponovo preporučili otvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom

Evropska komisija je pozitivno ocijenila napredak Sjeverne Makedonije i Albanije u reformskom procesu i ponovo preporučila otvaranje pristupnih pregovora te dvije zemlje sa EU.

U dokumentu o Sjeverenoj Makedoniji u koji je agencija Beta imala uvid podsjeća se da je u svjetlu značajnog napretka i ispunjenja uslova koje je postavio Savjet u junu 2018, Evropska komisija u prošlogodišnjem paketu proširenja preporučila otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom.

Sjeverna Makedonija je pojačala napore i ostvarila dodatne opipljive i održive rezultate u ključnim oblastima koje su navedene u zaključcima Savjeta iz juna 2018. Shodno tome, osnove preporuke Komisije za 2019. za otvaranje pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i dalje važe, navodi se u dokumentu Evropske komisije.

U dokumentu se takođe navodi da je Sjeverna Makedonija ostvarila opipljive rezultate u kontinuiranom sprovođenju reformi vezanih za EU kao i u dobrosusjedskim odnosima.

Kada je riječ o reformama, zemlja se posebno fokusirala na oblasti koje su identifikovane u zaključcima Savjeta koji obuhvataju pravosudne reforme i proaktivne istrage, krivično gonjenje i pravosnažne presude u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala, uključujući i onih na visokom nivou, dodaje se.

U posebnom dokumentu o Albaniji navodi se da je ta zemlja ostavila konkretne rezultate u kontinuiranom sprovođenju reformi vezanih za EU i da je u oblasti identifikovanim u Zaključcima Savjeta ostvaren napedak.

Uprkos preporukama Evropske komisije, Sjeverna Makedonija i Albanija na samitu EU u oktobru 2019. nijesu dobile datum za početak pristupnih pregovora sa EU zbog protivljenja Francuske.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније