Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Index.hr, objavila B.B. ]

08. 03. 2020. 12:45   >>  12:42 8

MJERA POMOĆI GRČKOJ

Djeca migranata bez staratelja stižu u Hrvatsku

Hrvatska će prihvatiti određeni broj djece bez pratnje (djeca koja su sama, bez roditelja, rođaka ili staratelja) iz izbjegličkih kampova na grčkim ostrvima, koji su posljednjih dana zasuti dolaskom migranata, potvrdili su iz hrvatske Vlade, piše Večernji list.

Djeca su najranjivija grupa u svakom sukobu, posebno ona koja su iz nekog razloga sama u izbjeglištvu, bilo da su im roditelji stradali ili nestali, bilo da su žrtve krijumčara ljudi, pa je pomoć njima ponajprije humanitarno i civilizacijsko pitanje, navodi dnevnik.

Tačan broj djece koja bi trebala biti prebačena u Hrvatsku još se ne zna, a plan je, da kad jednom dođu, ovdje budu udomljena.

O planu za izvlačenje djece bez roditeljske pratnje razgovaralo se na vanrednom sastanku ministara unutrašnjih poslova prošle sedmice u Briselu, jer je Grčka zatražila pomoć od ostalih članica.

"To je jedna od akcija koja je EU poduzela prema Grčkoj", pojasnio je juče ministar unutarnjih poslova Hrtvatske Davor Božinović.

Za razliku od obveznih kvota koje su prije bile propisane za zbrinjavanje izbjeglica, ovo je potpuno samostalna odluka svake države i EU ne traži obvezivanje. Istovremeno, i dalje ostaje čvrst stav svih država EU da imigrante neće prihvatiti.

Kako bi se izbjegla moguća zlouporaba statusa "djeteta bez pratnje", jer se djeca ponekad koriste i kao sredstvo dobijanja azila, porodica koja se odjednom pojavi, od povjerenice za unutrašnje poslove Jlve Džohanson, koja sljedeće sedmice odlazi na grčka ostrva, zatraženo je da se sprovede detaljna provjera statusa svakog maloljetnika bez pratnje, posebno onih koji će biti prebačeni u Evropu.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније