Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Index.hr, objavila B.B. ]

12. 03. 2020. 19:41 >> 19:40

JOŠ 25 NOVIH SLUČAJEVA

U Sloveniji proglasili epidemiju koronavirusa

Slovenija proglasila epidemiju virusa korona, a prema podacima u Sloveniji su zaražene 82 osobe, 25 više nego juče, potvrdila je vlada u Ljubljani.

Proglašenje epidemije i novi podatak o broju oboljelih iznijeli su na sjednici slovenske vlade premijer Marjan Šarec i ministar zdravstva Aleš Šabeder.

"Vlada je danas prihvatila uredbu o proglašenju epidemije, što je zakonska osnova da se u mjerama zaštite od koronavirusa još više uključi štab Civilne zaštite, koji je i do sada bio uključen u aktivnosti, zajedno s drugim organima", kazao je Šarec.

Ministar zdravstva potvrdio je da su prema stanju u 12 sati u Sloveniji zaražene 82 osobe, 25 više nego juče, a čeka se i rezultat drugih obavljenih testova.

Zatvaraju se sve škole

Proglašenjem epidemije Slovenija proglašava drugu fazu obuzdavanja koronavirusa, pa je tako donesena i odluka o zatvaranju svih škola, fakulteta, vrtića i đačkih internata, što će pogoditi više od 300.000 ljudi.

Novi slovenski premijer Janez Janša poručio je preko tvitera da bi bilo dobro da roditelji koji su u stanju da organizuju čuvanje, ni sjutra djecu ne šalju u školu.

Nova uredba trebala bi biti potvrđena na vanrednoj sjednici parlamenta sazvanoj za sjutra poslijepodne, te će odmah početi djelovati.

Budući da je primijećeno da je pod sumnjom zaraze ili sa već potvrđenom infekcijom više ljekara i da se bilježe novi takvi slučajevi, vlada donosi i novi režim rada, prema kojem će biti ograničeno pravo na štrajk, te opozvani već najavljeni godišnji odmori, javljaju slovenski mediji.

Posebnim zakonima, koje je vlada prihvatila danas, osigurane su subvencije onim kompanijama koje će imati problema s poslovanjem i radnim procesom zbog širenja koronavirusa, a oni koji će zbog karantina morati da ostanu kod kuće imaće pravo na nadoknadu 80 odsto plate.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније