Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

21. 03. 2020. 22:43   >>  22:52

ZAŠTITA STANOVNIŠTVA

I Sjeverna Makedonija uvodi policijski čas

Premijer Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski najavio je da se od sjutra na teritoriji cijele zemlje uvodi policijski čas od 21 uveče do 6.00 ujutro, radi sprečavanja širenja zarazne bolesti kovid-19 i zaštite stanovništva.

U večerašnjem televizijskom obraćanju on je rekao da od sjutra svakog dana počinje ograničavanje kretanja svih građana od 21.00 do 6.00 i istakao da se ta najradikalnija mjera uvodi da bi se zaštitilo zdravlje ljudi.

"Vlada Sjeverne Makedonije donijela je još jednu mjeru koja se prvi put uvodi u istoriji naše zemje na cijeloj teritoriji. Nema kompromisa kada je zdravlje građana u pitanju. Mjere moramo da pošujemo svi i samo tako ćemo da spasimo i narod i državu", rekao je Spasovski.

Prema njegovim riječima, od zabrane kretanja tokom policijskog časa isključuju se osobe koje imaju hitnu medicinsku potrebu, životno ugroženo stanje, osobe na dijalizi, isključivo u pratnji najviše dvije osobe.

Vlada u Skoplju je zabranila i javni prevoz od 9.00 do 6.00, a taksi kompanije je zadužila da uvedu dežurstva sa ograničenim brojem vozila koja će se korisiti samo za prevoz do bolnice i od bolnice ili apoteke.

Taksisti, prema riječima Spasovskog, moraju obavezno da koriste ličnu zaštitnu opremu u vozilu, zaštitnu masku i rukavice, a donijeta je odluka da se ograniči broj dežurnih apoteka.

Kako je istakao, međugradski i javni prevoz moraju biti organizovani sa ograničavanjem kapaciteta za prevoz putnika na 50 odsto ili sa obaveznim razmakom između putnika od dva metra i uz korišćenje zaštitnih maski i rukavica.

Potvrđena je oduka o zabrani okupljanja građana u toku dana u grupama većim od pet osoba, dodao je on.

Direktori i uprave fabrika i svih institucija se zadužuju da rad prilagode ograničenju kretanja građana, rekao je premijer Sjeverne Makedonije.

Na večerašnjoj sjednici Vlade Sjeverne Makedonije, rekao je Spasovski, uvedena je obaveza da prodavnice, apoteke i javne ustanove sa šalterima ograniče prisustvo građana saglasno broju kasa ili šaltera, odnosno na osnovu veličine objekta.

"O životima naših građana se radi, o opstanku našeg ekonomskog sistema se radi. Zato, svi treba da budemo na visini zadatka i da savladamo ovu situaciju. Prihvatili smo najozbiljnije ovu situaciju i zato moramo najrigoroznije da poštujemo ove mjere. Ako uradimo svi mi savladaćemo ovu prijetnju i zajedno ćemo izaći mnogo jači", rekao je Spasovski.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније