Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, agencije ]

22. 03. 2020. 17:17 >> 08:35
30

ZEMLJOTRES

Zagreb: 17 povrijeđenih, djevojčica u teškom stanju

U Zagrebu se, poslije nekoliko zemljotresa, situacija smiruje i građani se vraćaju u stanove. Petnaestogošnja djevojčica koja je izvučena iz ruševina u kritičnom je stanju. Prema prvim podacima oštećeno je 66 objekata i 23 automobila.

U zemljotresima koji su jutros pogodili Zagreb i okolinu grada povrijeđeno je 17 osoba, a jedna 15-godišnjakinja životno je ugrožena, objavio je hrvatski Nacionalni štab civilne zaštite.

U Zagrebu je povrijeđeno 11 osoba, među kojima je i teško povrijeđena djevojčica, dvije osobe su povrijeđene u zagrebačkoj županiji, a tri u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Snažan zemljotres jačine 5,3 pogodio je Zagreb jutros u 6.23, novi potres jačine 5,2 osjetio se u 7 sati. Kasnije je bilo više slabijih podrhtavanja tla, a posljednje oko 16 časova.

Evropski mediteranski seizmološki centar objavio je da je epicentar prvog zabilježenog potresa bio sedam kilometara sjeverno od Zagreba, šest kilometara jugoistočno od Kašine, na dubini od 10 kilometara.

Zagrebačka policija je saopštila da je do 11 časova imala podatke da je oštećeno 66 objekata i 23 putnička automobila na području te policijske uprave.

Vojska je raskrčila uži centar grada koji je najteže pogođen jutrošnjim potresima, a zatim je prešla na raščišćavanje okolnih ulica.

Za sve kojima je oštećena imovina obezbijeđen je privremeni smještaj.

Nadležni su pozvali građane da ne zaborave na opasnost zaraze koronavirusom i da ne budu u grupama.

Ministarstvo kulture saopštilo je da je oštećen niz objekata kulturno-istorijske graditeljske baštine na pojedinačno zaštićenim kulturnim dobrima i na zgradama unutar zaštićene cjeline Grada Zagreba.

Oštećen je južni toranj zagrebačke katedrale koji je u obnovi, a u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama urušio se dio tavanice.

Teško je oštećena i Bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj ulici gdje se urušio plafon, kao i još nekoliko crkava, među kojima je i Saborna crkva Mitropolije zagrebačko-ljubljanske SPC u centru grada.

Zbog zemljotresa je zasijedao i državni vrh. Premijer Hrvatske Andrej Plenković pozvao je Zagrepčane koji su izašli na otvoreno da drže razmak zbog opasnosti od širenja korona virusa i da pažljivo slušaju uputstva Štaba civilne zaštite.

Ministar obrane Hrvatske Damir Krstičević naložio je danas Hrvatskoj vojsci da pomogne u sanaciji štete nakon zemljotresa u Zagrebu.

"Svi su u pogonu, dao sam nalog da se digne Hrvatska vojska, na raspolaganju smo da pružimo pomoć gradu Zagrebu", prenijela je Hina izjavu ministra Krstičevića.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, vojska će pomoći bolnicama da se stanje što prije normalizuje, a 70 pripadnika Hrvatske kopnene vojske izašlo je na teren u centar Zagreba kako bi pomogli u sanaciji posljedica zemljotresa.

Zgrada porodilišta u Petrovoj ulici se evakuiše, a novorođenčad su premješta u bolnički šator sa grijanjem u Dubaravi koji je pripremljen za oboljele od korona virusa, izjavio je Hini pomoćnik direktora KBC Zagreb Milivoj Novak.

Zbog mogućnosti manjih potresa ljudi su pozvani da ostanu na otvorenom prostoru i da ne borave u oštećenim zgradama, ali i da ne budu u grupama zbog opansosti od korona virusa.

Potres se osjetio i u okolnim zemljama - Mađarskoj, Sloveniji, Austriji.

Пратите нас на

Коментари30

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније