Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

05. 10. 2013. 15:41   >>  15:41 9

LAKŠE DO EU

"Republika Vojvodina u federalnoj Srbiji"

Predsejdnik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić ocijenio je da su prije 25 godina takozvanom "jogurt revolucijom", Vojvodini oduzeta sva ustavna prava.

 

 

Odžić je na "Šetnji za Vojvodinu", koja je organizovana povodom 25 godina od završetka "jogurt revolucije", rekao da je Srbiji potreban novi Ustav koji će biti napisan i po mjeri građana Vojvodine.

"Građani Vojvodine nisu glasali za aktuelni Ustav iz 2006. godine. Mi danas preživljavamo teške posljedice tog ustava, koji dozovljava da se Vojvodinom trguje i mi se nećemo smiriti dok se pokrajini ne vrati ono što joj je oteto", poručio je Odžić.

Inače, sa skupa je poručeno i čelnicima pokrajinske vlade da "moraju da vode računa o Vojvodini", jer su zbog toga dobili glasove građana.

Predstavnik Vojvođanskog kluba Đorđe Subotić kazao je da je "jogurt revolucija" Vojvodini donijela civilizacijsko i ekonomsko uništenje, jer je godinama iz nje pljačkan novac koji je korišćen za finansiranje ratova Slobodana Miloševića.

Dodao je da Vojvodina treba da bude republika u okviru federalne Srbije, što je prema njegovim riječima "najlakši put ka Evropskoj uniji".

Organizatori "Šetnje za Vojvodinu" su članovi Vojvođanske partije, Vojvođanskog kluba, Saveza antifašista Vojvodine i Društva za istinu o NOB i YU, a u centru Novog Sada okupilo se oko 200 građana, koji su prošetali do zgrade vojvođanske vlade zahtijevajući promjenu ustava i veće ingerencije pokrajine.

Antibirokratska ili "Jogurt" revolucija događaj je kojom je 1988. godine srušeno rukovodstvo pokrajine Vojvodine, nakon masovnih protesta u Novom Sadu, poslije čega su na rukovodeća mjesta postavljeni kadrovi Slobodana Miloševića.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније