Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila M.Mi [ Mina ]

06. 04. 2020. 22:02 >> 22:02

ZAGARANTOVAN NAPREDAK

Članstvo u NATO uslov za razvoj

Članstvo u NATO jedan je od najvažnijih trenutaka u novijoj istoriji Sjeverne Makedonije, od kada je stekla nezavisnost, rekao je danas predsjednik te države Stevo Pendarovski.

On je to rekao u video obraćanju tokom onlajn diskusije na temu "Članstvo u NATO - Globalni rizici i prijetnje", koju je organizovao Fakultet bezbjednosti u Skoplju i Američki kutak Skopje/Američki obrazovni centar.

"NATO je preduslov za razvoj. Ako imate zagarantovane granice, bezbjednost i teritorijalni integritet, možete da napredujete u svim drugim oblastima", rekao je Pendarovski.

On je naveo da je zadovoljan i zbog svog ličnog učešća u naporima za pridruživanje NATO tokom poslednjih 20 godina kao nacionalni koordinator i savjetnik NATO dvojici bivših šefova država.

Što se tiče odgovora NATO na pandemiju COVID-19, Pendarovski je rekao da je prije nekoliko dana održana video-konferencija ministara spoljnih poslova, dok će biti održan vanredni sastanak ministara odbrane sa fokusom na sprječavanje koronavirusa i zajedničkih napora zemalja.

Kako je naveo, zaključci sa prošlonedjeljnog sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a govore da Alijansa pruža podršku svojim državama članicama na tri načina.

"Logističkom i transportnom podrškom medicinske opreme korišćenjem teretnih letelica C-17, raspoređivanjem medicinskog osoblja iz jedne države članice u drugu, zajedno sa upotrebom inovativnih tehnologija u 3D štampanju, odnosno upotrebom 3D štampaca u proizvodnji zaštitnih maski za Italiju", istakao je Pendarovski.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније