Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

06. 10. 2013. 22:49   >>  22:49

UTVRDITI ČINJENICE

Eštonova očekuje dogovor Beograda i Prištine

Ketrin Ešton očekuje da se u Briselu postigne dogovor koji će zajamčiti regularne izbore na Kosovu, uključujući nagodbu oko posjeta srpskih zvaničnika.

Kako tvrde evropski diplomatski izvori, Ketrin Ešton je srpskog premijera Ivicu Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija pozvala u Brisel da bi se spriječio bilo kakav zastoj u pripremi izbora i obezbijedi učešće što većeg broja kosovskih Srba.

 

 

O pitanju posjeta srpskih zvaničnika je, kako se smatra, trebalo da se dvije strane prethodno podrobno dogovore, uključujući namjeru srpskog premijera Dačića da posjeti Štrpce. 

Na opasku da su neki ministri vlasti u Prištini bez ikakvih smetnji posjećivali Beograd i da srpski premijer smatra da zabrana njegovog dolaska na Kosovo predstavlja direktno ometanje sporazuma dvije strane o normalizaciji odnosa, evropske diplomate kažu da se misli da je posjeta Dačića ipak nešto što bi došlo u potpuno drugim, izbornim okolnostima. 

Upravo zato je trebalo sve učiniti da se takva posjeta prethodno dobro razmotri i pripremi. 

Dvije strane su u Brisel pozvane da se utvrdi činjenično stanje, s obzirom i na neke oprečne izjave zvaničnika u Prištini, kao i da se potvrdi obostrana politička volja da se normalizacija i pripreme za izbore nastave, dodali su ovi izvori. 

Dačić je upozorio da zabrana njegove posjete jednoj kosovskoj opštini predstavlja direktnu opstrukciju Briselskog sporazuma i poručio da, ako EU ovu situaciju smatra normalnom, on "nema interesa da više učestvuje u dijalogu s Prištinom". 

On je primijetio da su se najviši evropski zvaničnici hitno oglasili povodom nekih zabrana nedavno donijetih u Srbiji, a da se povodom ovoga još niko nije oglasio. 

Dačić je naglasio da je Srbija za mir i dijalog, ali da niko ne može da je ponižava i podvukao da interes Srbije jeste da se ovaj pregovarački proces nastavi. 

Srpski ministar Aleksandar Vulin je izjavio da bez aktivnog učešća Beograda neće biti aktivnog učešća Srba na izborima na Kosovu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније