Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, objavila J.B.Č. ]

20. 04. 2020. 10:18 >> 10:18

LAJČAK

Dijalog Kosova i EU platforma za sigurniju budućnost

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je danas da Kosovo i Srbija sa dijalogom koji posreduje EU imaju platformu za prevazilaženje problema iz prošlosti i okretanje ka boljoj budućnosti.

"Sa dijalogom koji vodi EU Kosovo i Srbija imaju platformu da prevaziđu zaostavštinu iz prošlosti i krenu ka boljoj, sigurnijoj i prosperitetnijoj budućnosti za svoje ljude, zajednice i društva kao dio naše evropske porodice", objavio je Lajčak na svom Tviter nalogu.

On je pozdravio i izjavu šefova misija na Kosovu u kojoj se poziva na regionalnu saradnju.

Šefovi misija EU, ambasadori Velike Britanije, Švajcarske i Norveške, šef Euleksa i koordinator UN za razvoj pozvali su političke lidere i lidere institucija na Kosovu da se uzdrže od politizacije vrijedne i neophodne međunarodne pomoći.

Kako je navela u saopštenju šefice Kancelarije EU, specijalne predstavnice EU na Kosovu, kosovske vlasti pozvane su da podrže sve nacionalne i međunarodne napore za ublažavanje socijalnog i ekonomskog uticaja korona virusa.

"U zdravstvenoj krizi bez presedana zbog virusa COVID-19, vi, narod Kosova, pokazujete izdržljivost i odgovornost. Suočeni sa ovom globalnom pandemijom, politiku moramo da ostavimo po strani, a politički akteri moraju da rade zajedno kako bi obezbedili da svi građani, bez razlike, dobiju potrebnu medicinsku pomoć i ekonomsku podršku", navodi se u saopštenju šefova misija.

Zbog pošiljke od 1.000 testova na korona virus iz Srbije, dostavljene u petak kosovskom Institutu za javno zdravlje u Prištini, odlazeća vlada Aljbina Kurtija ponovo se našla na meti kritike kosovske opozicije i dijela javnosti.

Pokrenuta je i peticija da se pošiljka odbije, a zamjenik predsjednika Udruženja veterana OVK Nasim Haradinaj zatražio je hitnu istragu i pozvao Institut da testove "baci u smeće".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније