Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: R.B. ]

01. 05. 2020. 20:42   >>  20:42 1

USTAVNI SUD KOSOVA

Suspendovan ukaz Tačija do 29. maja

Ustavni sud Kosova donio je danas odluku da prihvati zahtjev pokreta Samoopredjeljenje (PS) da se donese privremena mjera u vezi sa ocjenom ustavnosti ukaza predsjednika Kosova Hašima Tačija za mandatara za sastav Vlade Kosova.

U odluci suda se ističe da je sud većinom glasova odlučio da suspenduje ukaz predsjednika Kosova o mandataru za sastav Vlade Kosova.

"Sud je većinom glasova odlučio da prihvati privremenu mjeru sa rokom trajanja do 29. maja 2020. godine i da odmah suspenduje primjenu ukaza predsjednika Republike Kosovo od 30. aprila", kaže se u odluci Ustavnog suda Kosova.

U odluci se takođe ističe da je Sud bez predrasude o prihvatljivosti ili opravdanju zahtjeva zaključio da se zahtjev podnosilaca za privremenom mjerom u vezi sa dekretom predsjednika prihvati kao osnovan.

Odluka Suda automatski stavlja van snage taj zahtjev i zabranjuje da se to pitanje postavi na dnevni red sjednice Skupštine Kosova najmanje do 29. maja ili do donošenja presude o tome.

Poslije ukaza Tačija da za mandatara vlade Kosova odredi Avdulaha Hotija, Demokratski savez Kosova je podnio zahtjev za održavanje vanredne sjednice kosovskog parlamenta za subotu, 2. maj na kojoj je trebalo da bude izabran premijer i vlada Kosova.

Istovremeno PS je podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti ukaza predsjednika Tačija i zatražio privremenu mjeru suspenzije ukaza do donošenja konačne odluke suda.

Tači: Poštovaću odluku

Predsjednik Kosova Hašim Tači je nekoliko minuta nakon objavljivanja odluke Ustavnog suda na fejsbuku izjavio da će on poštovati odluku suda i pozvao je i druge političare i stranke da isto učine.

"Samo što sam informisan o odluci Ustavnog suda Republike Kosovo. Kao predsjednik Republike ja ću u cjelosti poštovati tu odluku. Kosovo sada ima značajno iskustvo u poštovanju svih odluka i presuda Ustavnog suda. To iskustvo je snažan dokaz vladavine zakona na Kosovu", napisao je Tači na fejsbuku.

Pozvao je sve političare i političke subjekte da se ponašaju odmjereno u poštovanju Ustava Kosova.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније