Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Pobjeda, Objavila: J.B.Č. ]

16. 05. 2020. 22:59   >>  22:55 5

SARAJEVO

Na Marijin dvoru rekli "ne" fašizmu

U Katedrali srca Isusova u Sarajevu danas je održana misa za blajburške žrtve, a jake policijske snage bile su raspoređene oko Katedrale. U isto vrijeme je na Marijin dvoru održan skup antifašista i protivnika mise kojem je prisustvovalo više hiljada ljudi.

Kardinal vrhbosanski Vinko Puljić poručio je na misi da se "žrtve ne smiju zaboraviti", a da je cilj molitve bio "pokazati poštovanje prema žrtvama".

"Biti prisutan i učestvovati na ovoj svetoj misi za žrtve Blajburških polja ne može se bez posebnih drhtaja srca i osjećaja duše", kazao je Puljić.

Dodao je da želi da prisutne "molitva pročisti od svih gorkih osjećaja i negativnih naboja koji se javljaju pri sjećanju na žrtve".

Na protestnom skupu su uzvikivane parole na Marijin dvoru, gdje je pred oslobođenje Sarajeva 1945. godine, ustaški režim objesio 55 antifašista. Iznad sarajevske Vječne vatre je postavljena velika fotografija obješenih. Organizator ovog skupa je SABNOR (Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata) u BiH.

Čulo se "Neće proći", "Ne daj se, Bosno", "Mi smo Valter", a pjevane su i brojne antifašističke pjesme.

U Katedrali je neko u znak protesta prekrio oči pape Jovana Pavla Drugog, a kardinal Puljić je podsjetio na papine riječi da "sadašnjost sve čini da gurne u stranu vrijednost žrtava".

Pokrovitelj mise je bio Sabor Hrvatske, a prisustvovali su ambasador Hrvatske Ivan Sabolić, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i lider HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović. Organizator je nevladino udruženje registrovano u Austriji Počasni blajburški vod.

Sarajevski mediji su javili da su na antifašističkom skupu bili ljudi svih generacija. Član SABNOR-a Bakir Nakaš je kazao da je cilj skupa "reći ne fašizmu koji je ponovo, poslije 35 godina, digao glavu i nastoji da oživi sve što je narod za 45 godina potisnuo u zaborav".

Poslanik SDP-a u Parlamentu BiH Saša Magazinović izjavio je da je "veoma poražavajuće što Sabor susjedne Hrvatske može organizovati i biti pokrovitelj događaja u drugoj državi (današnje mise), a da nikoga od domaćih vlasti nije za to pitao". Magazinović je na skupu anftifašista pitao da li bi BiH mogla biti pokrovitelj mise u Zagrebačkoj katedrali za žrtve ustaškog režima.

Magazinović je naglasio da se ne radi o miješanju u rad neke crkve, već o borbi za antifašističke vrijednosti na kojima počivaju i BiH, i čitava EU.

"Ovo je odgovor civilizacijskog, građanskog Sarajeva, kakvo je ono uvijek bilo u svojoj istoriji, svima onima koji donose neke loše poruke na ove prostore. Tih poruka je u poslednjih tridesetak godina bilo jako puno, i od naših dragih susjeda i komšija. Da ih zamolimo da se okrenu sebi", poručio je Nijaz Skenderagić, potpredsjednik SABNOR-a.

Iz Jevrejske zajednice BiH ranije su ocijenili da se odaje pošta "krvnicima", dok je mitropolit dabrobosanski Srpske pravoslavne crkve Hrizostom istakao da Blajburg u Sarajevu zatvara vrata saradnje s Nadbiskupijom vrhbosanskom i kardinalom Vinkom Puljićem.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније