Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Aljazeera Balkans, objavila B.B. ]

22. 05. 2020. 18:21   >>  18:21

BUDŽET JOŠ SPORAN

Lokalni izbori u BiH odloženi za novembar

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, koji su prvobitno bili planirani za 4. oktobar, biće pomjereni za novembar, potvrđeno je Al Jazeeri. Sredstva za izbore još nijesu osigurana, jer budžet institucija Bosne i Hercegovine za 2020. još nije usvojen.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine donijela je 7. maja odluku o raspisivanju lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini za 4. oktobar 2020, osim za Mostar.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine krajem marta usvojilo je Nacrt budžeta bez saglasnosti predstavnika iz Republike Srpske.

Mjesec ranije Narodna skupština RS-a donijela je odluku po kojoj se od predstavnika RS-a traži da obustave donošenje bilo kakvih odluka u institucijama Bosne i Hercegovine do usvajanja zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, odnosno promjene izbora ustavnih sudija.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine odlučilo je da Nacrt budžeta opet bude vraćen na Vijeće ministara i prilagođen potrebama izazvanim pandemijom korona virusa.

Krajnji rok da se novi nacrt dostavi Predsjedništvu Bosne i Hercegovine jest 31. maj, a dotad se Bosna i Hercegovina i dalje privremeno finansira.

Izborni zakon Bosne i Hercegovine propisuje da se lokalni izbori finansiraju 50 odsto iz budžeta Bosne i Hercegovine, a 50 iz budžeta lokalnih zajednica, tako da je procjena CIK-a da je za organizaciju izbora neophodno 4,5 miliona eura.

Krajnji rok da se osiguraju ta sredstava bio je 22. maj.

Misija OSCE-a u BiH saopštila je da je razočarana nedavnim izjavama Dodika i Čovića i zanemarivanjem demokratskih standarda u vezi s održavanjem izbora.

"Podsjećamo sve nadležne organe, uključujući Vijeće ministara, Predsjedništvo i Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, na zakonsku obavezu osiguravanja adekvatnih sredstava za organiziranje izbora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније