Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92, objavila B.B. ]

02. 06. 2020. 08:45   >>  08:51 1

NA HRVATSKOJ OBALI

Najskuplji apartman ove kao najjeftiniji prošle godine

Cijene iznajmljivanja apartmana i kuća za odmor na hrvatskoj obali Jadrana drastično su niže u odnosu na prošlu godinu, ali je potražnja još uvijek skromna.

Koliko je prošle godine u predsezoni koštao najam najjeftinijeg apartmana na Jadranu - 40 eura, toliko ove godine košta najam najskupljeg.

Cijene apartmana 2019. godine u predsezoni i nakon sezone kretale su se od 40 do 100 eura, dok su u sezoni bile od 60 do 200 eura.

Ove godine se od 25 do 40 eura kreću cijene apartmana u predsezoni, dok su u sezoni između 45 i 70 eura.

Hrvatski portal Indeks navodi da je cijelu kuću sa bazenom moguće iznajmiti za 114 eura po danu.

Iako su cijene znatno niže nego prošle godine, predsjednica Zajednice porodičnog turizma Martina Nimac Kalcina kaže za Indeks da iznajmljivanje privatnog smještaja za sada ide jako loše.

"Neko se oslanja uglavnom na svoje stare goste, na one koji su već prije rezervirali, pa su s njima stalno u kontaktu. No direktnih, novih rezervacija ima jako malo. I ono malo što ima većinom se odnosi na najam cijelih kuća za odmor", kaže Nimac Kalcina.

Smatra da će svi ostali veoma loše proći i da je pitanje koliko će uopšte imati gostiju.

"Zavisi kakva će biti situacija kad se potpuno otvore granice. Svi se nadaju da će sezona krenuti, no realnost je da je zasad situacija jako loša. Što se pak tiče domaćih gostiju, njima će se definitivno morati dati popusti te sniziti cijene najma", objašnjava je Nimac Kalcina.

Indeks je razgovarao i sa Danielom Radetom, predsjednikom Udruženja iznajmljivača privatnog smještaja Zadar. I on navodi da je situacija i dalje neizvesna, te da će ove godine cijena biti ključni faktor što se tiče turizma.

"Sigurno je će i druge države ići u snižavanje cijena tako da će domaći iznajmljivači i svi koji se bave turizmom morati spustiti cijene. Iskreno, postavlja se i pitanje koliko postoji interes za putovanje u ovoj situaciji. Sad je na čelnim ljudima u turizmu da osmisle neku strategiju privlačenja turista, no vidimo da su im važniji izbori i stranačke pozicije, nego turizam tako da se ovo može smatrati veleizdajom. Do danas nismo imali nikakve informacije kako bi turizam mogao izgledati. No i ovo što su danas objavili za zemlje za koje je dopušten ulazak, to su više tehničke stvari", rekao je Radeta.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније