Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

VOA [ Objavio: O.Z. ]

03. 06. 2020. 20:01   >>  20:09 4

HOTI PREMIJER

Izabrana nova Vlada Kosova, podržala je i Srpska lista

Skupština Kosova izabrala je novu Vladu Kosova, na čijem je čelu Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova. Vladu je podržala i Srpska lista, koja je dobila dva ministarska i mjesto zamjenika premijera.

Novu Vladu Kosova čine Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova, Socijaldemokratska inicijativa, Srpska lista i ostale manjinske partije.

Predstavljajući program nove Vlade Kosova Avdulah Hoti je kazao da će ona imati dva glavna prioriteta - borba protiv pandemije koronavirusa i ekonomski oporavak.

“Osim ova dva ključna prioriteta buduća vlada baviće se i jačanjem države i njenim integritetom, borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala, investicijama, ustavnim odredbama, dijalogom u saradnji sa SAD i EU”, rekao je Hoti.

Hoti je kazao da je dijalog između Srbije i Kosova od životnog značaja i da će se u tom procesu ispoštovati Ustav Kosova.

“Dogovor između Kosova i Srbije će se završiti uzajamnim priznanjem i integracijom Kosova u Evropsku uniju”, kazao je Hoti.

Nova Vlada ima 16 ministarstva i četiri zamjenika premijera. Prethodna je imala 15 ministarstva i dva zamjenika premijera.

Srpska lista je u ovom mandatu dobila dva ministarstva i jednog zamjenika premijera.

Današnju sednicu parlamenta bojkotovali su poslanici pokreta Samoopredjeljenje, a protiv izbora vlade bili su predstavnici Demokratske partije Kosova.

U toku sednice na kojoj je birana nova Vlada, ispred zgrade Skupštine Kosova okupilo se nekoliko stotina građana protestujući zbog izbora nove vlade. Oni su simboločno “sahranili” Ustav Kosova.

Prije nego što su članovi nove Vlade Kosova položili zakletvu intonirana je himna Kosova. Na zvuke himne ustali su svi u skupštinskoj Sali, ali su poslanici Srpske liste poslije nekoliko sekundi sjeli. Od Srba su u “stavu mirno” himnu do kraja odslušali ministri Dalibor Jevtić i Goran Rakić.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније