Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: R.B. ]

06. 06. 2020. 14:13   >>  14:11

MJERE RECIPROCITETA

Hoti: Uklonili smo prepreke za nastavak dijaloga sa Srbijom

Vlada Kosova je na današnjoj sjednici odlučila da ukine mjere reciprociteta u odnosima sa Srbijom i ona stupa na snagu odmah. Premijer Avdulah Hoti je ocijenio značajnom odluku o ukidanju reciprociteta koju je uvela prethodna vlada Aljbina Kurtija.

Hoti je, na konferenciji za novinare, rekao da očekuju da će srpska strana ukloniti prepreke kako bi dijalog mogao da se nastavi.

"Donijeli smo važnu odluku da uklonimo prepreke za nastavak dijaloga. Očekujemo da srpska strana ukloni sve prepreke, ali zadržavamo pravo suverene države da preduzme mjere za očuvanje našeg suvereniteta u koordinaciji sa međunarodnim partnerima", rekao je on.

Naglasio je da su ove odluke donijete u saradnji sa međunarodnim partnerima.

"Ove odluke dolaze kao rezultat koordinacije sa međunarodnim partnerima. Obaveza koju smo preuzeli predviđa uklanjanje barijera za dijalog. Juče sam sve to rekao i američkom ambasadoru. Sve prepreke za dijalog su uklonjene", kazao je kosovski premijer.

Rekao je da kosovske vlasti zadržavaju pravo da nakon određenog vremena, ako dijalog ne bude dao očekivane rezultate, ponovo odluče o recipročnim mjerama i dodao da odluka stupa na snagu odmah.

Protiv ove odluke su glasali predstavnici Alijanse za budućnost Kosova.

Vlada Kurtija je mjere reciprociteta počela da preduzima od 1. aprila kada je ukinula taksu od sto odsto na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ista Vlada je 29. maja pooštrila mjere reciprociteta protiv Srbije, zahtijevajući od Srbije da u trgovinskim odnosima koristi naziv "Republika Kosovo".

Prema toj odluci ni jedan kamion sa robom nije mogao ući na Kosovo ako u pratećim dokumentima nije stajalo da se ona uvozi u Republiku Kosovo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније