Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Anadolija [ Objavio: O.Z. ]

15. 06. 2020. 20:33 >> 20:31
7

ZAUSTAVLJAJU KAMPANJU DO RAZGOVORA

Susret kosovskih i srpskih čelnika 27. juna u Bijeloj kući

Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za dijalog Kosova i Srbije ambasador Ričard Grenel saopštio je da će se 27. juna u Bijeloj kući u Vašingtonu održati razgovor o dijalogu Kosova i Srbije.

Grenel je na svom Tviter nalogu napisao da je dobio potvrdu vlasti Kosova i Srbije da će privremeno zaustaviti kampanju za povlačenje priznanja i traženje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, kako bi se omogućio sastanak u Bijeloj kući.

"Odlične vijesti. Dobio sam obećanje vlada Kosova i Srbije da će privremeno obustaviti kampanju za povlačenje priznavanja i zahtjev za međunarodno članstvo kako bismo se sastali u Vašingtonu, u Bijeloj kući, 27. juna da razgovaramo o dijalogu", napisao je Grenel.

Naveo je da će se, ako svaka od strana ne bude zadovoljna razgovorima 27. juna, vratiti na status kvo nakon što napuste Vašington.

"Kao što stalno ponavljamo, prvo moramo ostvariti napredak u jačanju naših ekonomija. To je fokus. Jedva čekam te diskusije", rekao je Grenel.

Kosovski predsjednik Hašim Tači je, takođe, putem Tvitera pozdravio poziv Sjedinjenih Američkih Država za nastavak dijaloga sa Srbijom.

„Američko vođstvo i podrška uvijek su bili presudni za prosperitetnu budućnost Kosova. Zato pozdravljam poziv za nastavak dijaloga za normalizaciju odnosa pod vođstvom predsjednika Donalda Trumpa i izaslanika Ričarda Grenela", napisao je Tači.

Dijalog Kosova i Srbije je prekinut decembra 2018. kada je Vlada Kosova bivšeg premijera Ramuša Haradinaja uvela takse od 100 posto na uvoz robe iz Srbije.

Potom je Vlada Kosova bivšeg premijera Albina Kurtija krajem aprila ove godine ukinula takse, ali uvela recipročne trgovinske mjere Srbiji, tražeći da Srbija prekine kampanju za povlačenje priznanja Kosova.

Nova Vlada Avdulaha Hotija početkom juna ukinula je reciprične mjere, čime je otvoren put za nastavak dijaloga.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније