Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

25. 06. 2020. 17:07 >> 17:06

BEOGRAD-PRIŠTINA

EK: Dijalog pod okriljem EU nema alternativu

Evropska unija će se fokusirati na dijalog Beograda i Prištine, koji bi trebalo da bude nastavljen tokom jula u Briselu, saopšteno je iz Evropske komsije.

Na pitanje kako će odluke Specijalnog tužilaštva za Kosovo o optužnici protiv kosovskog predsjednika Hašina Tačija uticati na dijalog, kao i da prokometariše odustajanje kosovskih vlasti od posjete Vašingtonu, portparol EK Peter Stano kazao je da očekuje nastvak dijaloga uz posredovanje EU.

"Ne komentarišemo odluke Specijalnog tužilaštva za Kosovo, ali EU podržava rad te istitucije. Znate da EU nije dio tog satanka(u Vašingtonu), i da su se predstavnici Kosova povukli. Za nas je važno da se fokusiramo na dijalog EU sto i radimo. Mislimo da dijalog treba da se nastavi tokom jula u Briselu, kao što je specijalni izaslanik Miroslav Lajčak najavio nakon sastanaka u Prištini i Beogradu", kazao je Stano.

Upitan da li će Tači, usljed optužbi tužilaštva, i dalje biti relevantan sagovornik Brisela, Stano je kazao da EU ne bira s kim će pregovarati.

"EU nastavlja da bude posrednik u dijalogu ali mi ne određujemo ko su naši sagovornici, mi ih ne biramo, Kosovo i kosovske vlasti treba da odluče na koji način će njihovi interesi biti zastupljeni na najbolji način", objasnio je Stano.

On kaže i da EU očekuje da će Kosovo nastaviti da ispunjava svoje obaveze u oblasti vladavine plava i mandata kancelarije Specijalnog tužilaštva, ali i da kosovska vlada ima mnogo toga da uradi u smislu uticaja korona krize.

"Vlast i predstavnici vlasti moraju da posvete svu energiju, pažnju i fokus ovim temama : zdravlje, ekonomija, socijalna pitanja, borba protiv korpucije, uz dijalog sa Srbijom. To tražimo, i to zahtijeva ogromnu količinu pažnje i energije i to je očekivanje EU", kaže Stano.

Zaključuje i da dijalog Beograda i Prištine, pod okriljem EU, nema alternativu.

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније