Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

25. 06. 2020. 21:07   >>  21:06 2

FON DER LEJEN

Obnavljanje dijaloga ključno za napredovanje ka EU

Obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU je ključno za napredovanje tih zemalja ka EU, saopštila je predsjednica Evropske komsije (EK) Ursula fon der Lajen, nakon susreta sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem u Briselu.

Lajenova je kosovskom premijeru kazala i da je Zapadni Balkan prioritet Komisije, i da je budućnost tog regiona u EU.

Lideri su se saglasili da je važno napredovati u reformama, posebno u oblasti korupcije i vladavine prava. Takođe, razgovarali su o posljedicama pandemije Kovid19 i podršci EU regionu. Lajenova je potvrdila da će Komisija predstaviti na jesen ekonomski i investicioni paket koji će pomoći da se podstakne dugoročni oporavak regiona i njegovo probližavanje EU.

Ona je ocijenila da je činjenica što je Hoti izabrao Brisel kao prvu inostranu posjetu dokaz posvećenosti Prištine odnosima sa EU.

Sastanku u Komisiji prisustvovao je i specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

Varhelji: Vizna liberalizacija zajednički cilj

Tokom prve posjete Briselu Hoti se sastao i sa komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, koji je ocijenio da je diskusija bila pozitivna i obećavajuća.

"Podržaćemo reformske procese koji se odnose na EU i nsatavićemo da budemo uz Kosovo u suočavanju sa krizom Covid19“. Vizna liberalizacija ostaje zajednički cilj", objavio je Varhelji na Tviteru.

On je takođe poručio da je dijalog sa Beogradom ključan za napredak.

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније