Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

26. 06. 2020. 16:21 >> 16:18
9

VUČIĆ U BRISELU

"Bilo bi realno da Srbija do 2026. postane članica EU"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas novinarima u Briselu da smatra da bi "bilo realno da do 2026. postanemo članica Evropske unije".

"To je moja nada i moje vjerovanje, a više od toga ne mogu da vam kažem", rekao je Vučić poslije sastanaka sa zvaničnicima EU.

Vučič je rekao da vjeruje da će se do kraja mandata nove vlade Srbije, 2024. godine, završiti pregovori Srbije za pristupanje EU.

Suština odnosa Srbije i EU će biti kako da Srbija ubrza put i da dobije garancije za prijem u EU, ukoliko ispuni sve što se od nje traži, objasnio je on.

Rekao je i da očekuje da će se pregovori Srbije i Kosova nastaviti za dvije-tri nedelje, a da bi prije toga trebalo da se lideri regiona sastanu s čelnicima EU u Parizu.

"Uskoro očekujemo nastavak dijaloga - za dvije do tri nedjelje, prije toga nas očekuje veliki samit na kojem mislim da će biti predstavnici dvije najveće zemlje (EU) koji će se ticati dijaloga Beograda i Prištine i daljeg ubrzavanja našeg evropskog puta", rekao je Vučić.

S predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, kako je naveo, razgovarao je jedan sat o evrointegraciji Srbije, pregovorima s Kosovom i ekonomskoj pomoći zbog pandemije.

Razgovarali su i o tome kakva je situacija u Prištini, šta može da se očekuje i kakvi će biti uslovi Kosova.

"Čini mi se da postoji dobra klima u EU da se razmatra ubrzani napredak Srbije, ali i veća želja kod nas i povoljnija situacija da ubrzamo put", procenio je Vučić.

Ekonomski paket pomoći obuhvatio bi novac iz IPA fondova EU, garancije i projekte značajne za ceo region - da se "svi glavni gradovi regiona spoje auto-putevima i prugama", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je razgovarao i s evropskim komesarom za proširenje, Oliverom Varhejijem, i sa Miroslavom Lajčakom - specijalnim predstavnikom EU za pregovore Srbije i Kosova, a predstoji mu susret s predsjednikom Evropskog saveta, Šarlom Mišelom.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније