Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavila: M.L.B. ]

29. 06. 2020. 21:15   >>  21:12 2

TAČI

"Podnijeću ostavku ako bude potvrđena optužnica"

Predsjednik Kosova Hašim Tači je večeras izjavio da će podnijeti ostavku ako Specijalni sud potvrdi optužnicu protiv njega, Kadrija Veseljija i drugih lica.

Tači je, u video obraćanju građanima Kosova, rekao da je pravedno da se rasvijetli svaka sumnja i svaka optužba za ratne zločine od bilo koga i gdje god se to dogodilo.

"Moguće je da sam pravio greške u miru, ali ratne zločine nikada", kazao je Tači.

Podvukao je da je podržavao inicijative za stvaranje sudova sa međunarodnim učešćem ili nadzorom.

"Danas, ko kaže da sam ja postao prepreka, čak i saboter ovog suda, u najboljem slučaju je pogrešno informisan, a u najgorem slučaju je pristrasan. Ali, sa druge strane, neko mora da pregleda ovu 21 godinu istraga, suđenja i suđenja za ratne zločine na Kosovu. Bio bih najsrećniji kada bih video da međunarodna zajednica primenjuje iste standarde za Kosovo i Srbiju u rešavanju ratnih zločina", kazao je Tači.

On ističe da, na žalost, ne samo da ne vidi proporcionalnost već suprotno.

"Naravno, u tome ne vidim nikakvu zavjeru protiv Kosova. Ali razlika u pristupu međunarodne zajednice prema dvjema državama je činjenica. S druge strane, pala je teška tišina na ratne zločine koje je izvršila Srbija. Ovo ćutanje Srbije još više pogoršava ćutanje međunarodne zajednice. Posvećeni smo, lično sam snažno posvećen dijalogu i miru sa Srbijom", kazao je Tači.

"Ja se sa pravdom neću suočiti iz ove kancelarije. Ako se optužnica potvrdi daću ostavku i suočiću se sa optužbama. Kosovo je mlada država, ali njeni rukovodioci treba da se ponašaju kao pravi državnici. Nosiću ovaj teret i braniti sebe, našu borbu za slobodu svom snagom", kazao je Tači.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu je prošle nedjelje saopštilo da je Specijalizovanim vijećima Kosova podnelo na razmatranje optužnicu u deset tačaka kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratne zločine, uključujući ubistvo, prisilno odvodjenje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Hačim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније