Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, objavila B.B. ]

01. 07. 2020. 11:05 >> 11:04

PREKINULI SARADNJU

Bez Euleksa otežan rad Specijalnog suda na Kosovu

Bez Euleksa Specijalnom sudu će biti teško da izvršava svoj mandat na Kosovu, zato što evropska misija pruža tom sudu logističku i operativnu podršku, piše danas Koha ditore, pozivajući se na izvor koji je bio dio radne grupe za Zakon o specijalnosti i Zakon o toj evropskoj misiji.

Specijalno tužilaštvo u Hagu objavilo je prije pet dana da je predsjednik Kosova Hašim Tači osumnjičen za ratne zločine, u vrijeme kada je odbio da održava godišnju prepisku sa zvaničnim Briselom u vezi sa produženjem mandata Evropskoj misiji za vladavinu zakona na Kosovu.

Izvor dnevnika kaže da bi prekidanje mandata Euleksu, ili bilo kakvo prekidanje saradnje institucija sa tom misijom, u velikoj mjeri komplikovalo rad Specijalnog suda.

"Dakle, postoji pokušaj uklanjanja veoma važne veze koja djeluje u ime Specijalnog suda, kao što je Euleks. Iako postoje pravne dileme da nastavak mandata ove misije zavisi od prepiske ili ne, u okolnosti kada institucije Kosova neće ponuditi saradnju, biće teško sprovesti naredbe ili pristup informacijama, bilo da se radi o policiji ili čak i lokalnim sudovima", rekao je taj izvor.

Do sada su, tvrdi izvor, Specijalizovana vijeća i Kancelarija specijalizovanog tužioca tvrdili da će njihov mandat biti nastavljen "dok Savjet Evropske unije ne obavijesti Kosovo da su istrage okončane i da je završen postupak", kao i to da "za nastavak mandata nijesu potrebne posebne radnje, formalnosti ili obavještenja".

Iz kabineta predsjednika Kosova su ranije izjavili da mandat Euleksa nije produžen razmjenom pisama između predsednika Kosova i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost, pošto smatraju da sva ovlašćenja treba da budu prenijeta na institucije Kosova, koje prema njima imaju sve potrebne kapacitete da ih ostvare.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније