Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, objavila B.B. ]

02. 07. 2020. 13:37   >>  13:36

ODLUKA IZBORNE KOMISIJE

Kovid bolesnicima zabranjeno glasanje u Hrvatskoj

Hrvatska izborna komisija saopštila je danas da je njena odluka da zabrani glasanje na parlamentarnim izborima građanima kojima je dijagnostifiovan COVID-19 u skladu sa zakonom i da služi legitimnom cilju, a to je zaštita zdravlja građana od zaraznih bolesti.

Izborna komisija je 1. jula djelimično izmijenila preporuke za dolazak na birališta, ali je ostala ključna odredba o zabrani glasanja zaraženima korona virusom.

Komisija je preporučila i da građani u nedjelju ujutru izmjere temperaturu i da ukoliko imaju veću od 37,2 stepena i ako imaju respiratorne simptome karakteristične za COVID-19 treba da pozovu svog ljekara.

"Bilo koja druga, blaža mjera kojom bi se pokušao postići taj cilj u pitanje bi dovela zdravlje građana, te smatramo da se u ovom slučaju ne može govoriti o 'nižem ili višem stepenu' štete za građane", navodi se u odgovoru Komisije nevladinoj organizaciji Gong, koja je dovela u pitanje ustavnost njene odluke da zabrani glasanje zaraženima korona virusom.

Braneći svoju odluku, Komisija je navela da je njena obaveza da osigura pravo na zdravlje svim članovima biračkog odbora kao i biračima, a da se zaštita članova koji bi kontaktirali sa zaraženima "ne može osigurati maskom i rukavicama", prenijela je Hina.

Zaraženi neće moći da glasaju na parlamentarnim izborima, jer im je izrečena mjera izolacije, što uključuje zabranu fizičkih kontakata sa drugim osobama, uključujući članove biračkih odobra.

To znači da se, prema izmijenjenim preporukama, zabrana izlaska na birališta ili glasanja kod kuće odnosi izričito na aktivne slučajeve zaraze COVID-19.

Drugim osobama sa povišenom tjelesnom temperaturom uz druge simptome karakteristične za korona virus sada je savjetovano da telefonom kontaktiraju svoje ljekare. U novim preporukama nije izričito rečeno da im je zabranjeno da dođu na birališta ili da sa biračkim odborima organizuju glasanje kod kuće, što je bilo navedeno u prvobitnim preporukama.

Cilj preporuka izborne komisije je da se spriječi širenje epidemije, ali su one naišle na brojne kritike zbog kršenja izbornog prava.

Izborna komisija je saopštila da su preporuke izmijenjene zbog različitih interpretacija ranijih uputstava za glasanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније