Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta/rtcg.me [ Objavio: O.Z. ]

06. 07. 2020. 12:35 >> 12:34

OSTAVKA LIDERA SDP-A

U HDZ-u očekuju brzo sastavljanje Vlade

Funkcioner Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Branko Bačić izjavio je da će ta stranka, kao relativni pobjednik nedjeljnih parlamentarnih izbora, već danas početi pregovore s koalicionim partnerima i ocijenio da im izborni rezultat omogućava brzo sastavljanje većine i Vlade.

"Imamo dovoljno (s dosadašnjim partnerima) da preložimo mandatara. Za podebljavanje vladajuće većine biće vremena koje je pred nama", rekao je Bačić za N1 televiziju.

On je uvjeren da bi do sastavljanje Vlade moglo da dođe i prije 15. avgusta, što je datum koji je uoči izbora najavio aktuelni premijer i lider HDZ Andrej Plenković.

"Imaćemo 76 ruku, dovoljno ruku za imenovanje vlade... Već sjutra treba početi raditi za Hrvatsku i za Zagreb", naglasio je Bačić.

Prema nezvaničnim podacima Državne izborne komisije (DIP), od ukupno 151 poslaničkog mjesta, HDZ je osvojio 66 mandata, od kojih su tri iz posebne 11. izborne jedinice u kojoj glasa dijaspora.

Bernardić odlazi sa čelne pozicije zbog izbornog debakla

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Davor Bernardić izjavio je danas da odlazi sa te pozicije poslije uverljivog poraza koalicije lijevog centra Restart.

Poslije sjednice Predsjedništva stranke, Bernardić je novinarima rekao da će do unutarstranačkih izbora SDP voditi Zlatko Komadina.

Bernardić je najavio da se na izborima neće kandidovati za šefa stranke i dodao da preuzima odgovornost za loš izborni rezultat.

"Predsjednik je uvek najodgovorniji, prvi na čelu kolone... SDP ide dalje, računajte na nas", poručio je Bernardić koji je još sinoć najavio odlazak sa čelne pozicije.

Koalicija lijevog centar Restart, koju prevodi Socijaldemokratska partija (SDP) osvojila je samo 41 mandat, uprkos predizbornim anketama koje su predviđale izjednačen rezultat s HDZ, a neke čak i pobjedu.

Trećeplasirani je desničarski Domovinski pokret sa 16 mandata.

Stranka desnice Most ima osam mandata, a jedno od iznenađenja izbora je dobar rezultat zeleno-lijeve koalicije Možemo koja ima sedam mandata.

Na osnovu više od 99 odsto obrađenih biračkih mjesta, u Sabor ulaze još i liberalna koalicija stranaka Pametno, Fokus i Stranka s imenom i prezimenom s tri mandata, a po jedan mandat osvajaju Hrvatska narodna stranka i Reformisti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније