Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

(Nova,N1,Beta)

11. 07. 2020. 20:52 >> 23:32
5

U VIŠE GRADOVA SRBIJE

Protesti protekli bez incidenata

Hiljade građana okupile su se ispred Narodne skupštine u Beogradu na petoj večeri protesta, a nešto iza 22 sata polako su počeli da se razilaze. Večerašnji protesti protiv vlasti predsjednika Aleksandra Vučića i upravljanja krizom oko koronavirusa, protekli su uglavnom mirno i bez incidenata. Demonstracije su poslije Beograda zahvatile mnoge gradove, a večeras se protestovalo i u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Kragujevcu i Kruševcu.

U Beogradu se okupilo oko 5.000 građana, a protest protiče uglavnom mirno, prenosi nova.rs.

Građani koji protestuju su u grupama koje se protežu od fontane na Trgu Nikole Pašića do semafora na početku Bulevara Kralja Aleksandra, ali u manjem broju nego prethodnih večeri.

Kako javlja reporter Bete sa lica mjesta veliki broj građana koji su se u početku okupili u Pionirskom parku i izbjegavali da priđu Skupštini, približio se sada Skupštini Srbije, a preko megafona je u jednom trenutku počelo skandiranje protiv vlasti, odnosno protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Građani su uzvikivali "Ostavke" i "Uhapsite Vučića", zatim su se okupljenima obraćali i članovi crkve, a na stepeništu na ulazu u Skupštinu paljene su svijeće za Ljubisava Đokića, poznatijeg kao Džo bagerista, koji je simbol demonstracija na kojima je 5. oktobra 2.000. srušen režim Slobodana Miloševića, a koji je preminuo danas u Beogradu.

Okupljeni građani su protestovali mirno i bez uzvikivanja parola, a tokom dosadašnjeg protesta nije bilo incidenata niti ozbiljnijih provokacija, niti pokušaja nasilnog ulaska u Skupštinu.

Iako prisustvo policije nije vidljivo, konjica i interventna brigada smeštene su sa druge strane zgrade Narodne skupštine, u Kosovskoj ulici.

Protest u Novom Sadu je završen. Počeo je oko 19 sati, a građani su nakon prvog dijela protestne šetnje na oko pola sata blokirali policijsku stanicu "Stari grad".

Novosađani su simbolično tražili od ministra policije Nebojše Stefanovića da ih uhapsi.

Tokom protesta su ispred vrata policijske stanice ostavili tri posude sa hranom za pse, a neki građani ostavljali su i novac.

Na kapiji se tek nakon 15 minuta pojavila grupa policajaca, u punoj opremi za razbijanje demonstracija, kojima su građani skandirali "Sluge režima", "Mi vas plaćamo", "Bacite štitove"...

Četvrto veče zaredom Nišlije su protestovale ispred Skupštine grada Niša, a potom su se okupljeni građani uputili u protestnu šetnju.

Policijski kordon zaustavio je na Bulevaru 12. februar kolonu od oko 200 demonstranata koji su se kretali u pravcu sjevernog izlaza na autoput.

Kolona je posJedala na kolovoz odakle je, uz zvižduke, pozvala policiju da ostavi štitove i šlemove, uz poruke "Uhapsite Vučića", "Mi smo vaši" itd.

 

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније