Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Mina, objavila B.B. ]

16. 07. 2020. 09:36 >> 09:35

KO JE POBJEDNIK?

Mrtva trka u Sjevernoj Makedoniji

Vladajući Socijaldemokratski savez u Sjevernoj Makedoniji (SDSM), osvojio je na parlamentarnim izborima 36,94 odsto glasova, dok je VMRO-DPMNE podržalo 35,96 odsto birača, pokazuju podaci Državne izborne komisije, poslije obrađenih oko 80 odsto biračkih mjesta.

U albanskom bloku stranaka DUI je osvojila 10,19 odsto, a Alijansa za Albance 7,97 odsto glasova, prenose agencije.

Na izborima je glasalo 50,86 odsto birača.

Generalni sekretar vladajućeg SDSM Ljupčo Nikolovski čestitao je makedonskim građanima pobjedu na izborima i rekao da njihova koalicija vodi sa dva mandata više u makedonskom Sobranju.

Funkcioner VMRO-DPMNE Vlatko Gjorčev kazao je međutim, da je VMRO-DPMNE pobjednik na izborima.

"Kada se SDSM oduzmu glasovi albanskog koalicionog partnera BESA, jasno je da je VMRO-DPMNE pobjednik", rekao je Gjorčev i podsjetio da je princip da vladajuću koaliciju sastave pobjedničke partije u makedonskom i albanskom bloku.

Lider albanske DUI Ali Ahmeti proglasio je pobjedu u albanskom bloku navodeći da su dobili 100 hiljada glasova, a njihov kandidat za premijera Naser Ziberi rekao je da je "pobijedio koncept za Albanca premijera".

Istovremeno opoziciona albanska stranka Alijansa za Albance predvođena Zijadinom Selom saopštila je da su oni pobjednici u albanskom bloku, ali da prepuštaju stranci DUI da slavi, iako će, kako su naveli, oni biti dio nove vladajuće koalicije.

Izbori u Sjevernoj Makedoniji prvo je trebalo da budu održani 12. aprila, ali su zbog pandemije virusa Kovid-19 odloženi za 15. jula.

U Sjevernoj Makedoniji na biralištima je bilo obavezno nošenje zaštitnih maske, a glasanje je bilo produženo za dva sata u cilju izbjegavanja stvaranje gužve na biralištima.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније