Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Index.hr, objavila B.B. ]

16. 07. 2020. 11:40 >> 11:42
13

DANAS U BRISELU

Počinju novi pregovori Srbije i Kosova

Srbija i Kosovo započeće danas u Briselu nove pregovore o normalizaciji narušenih odnosa, nakon dugog zastoja. Zvaničnik EU Dejvid Mekalister istakao da su pozicije dvije strane "još veoma udaljene", ali i da je ovo put ka normalizaciji odnosa.

Predsjednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister ocijenio je uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine, da su pozicije dvije strane "još veoma udaljene" i da današnji sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija može biti samo početak normalizacije odnosa.

Poslije skoro dvije godine zatišja, dobro je da predstavnici Beograda i Prištine ponovo pričaju, ali ne treba očekivati brza rješenja", rekao je Mekalister za Dojče vele.

Mekalister je ocijenio da su "pozicije su još veoma udaljene" i da je "sada neophodno da obje strane pokažu političku volju i angažman".

On ističe da je u interesu EU da podstiče razgovore i da ih poveže sa "jasnom perspektivom pristupanja EU".

"Neriješena situacija između Srbije i Kosova ostaje potencijalni faktor destabilizacije za cio Zapadni Balkan i time je za cijelu Evropu od političke i posebne bezbjednosne važnosti", rekao je Mekalister.

On je dodao da se Beograd i Priština moraju sami sporazumeti oko tema koje će biti na stolu i oko rješenja.

"EU će očuvati striktno posredničku ulogu. Odajem veliko priznanje specijalnom izaslaniku Miroslavu Lajčaku jer mu je uspjelo da, uz inicijativu Francuske i Njemačke, ponovo dovede pregovaračke strane za sto", istakao je Mekalister i podsjetio da je Brisel izričito pozdravio ukidanje kosovskih carina na uvoz robe iz Srbije i BiH.

"To je bio uslov da vratimo dvije strane za pregovarački sto. U tom pogledu ta odluka Vlade premijera Hotija zaslužuje priznanje", dodao je.

Na pitanje o ideji o razmjeni teritorija, Mekalister je odgovorio da rezultat mora biti "saglasnost" dvije strane, a da je "kosovska strana kategorički isključila mogućnost da razmjena teritorija bude na agendi".

Njemački političar je naveo da "američke posredničke aktivnosti" između Srbije i Kosova nijesu bile na taj način dogovorene sa EU.

Prema Mekalisterovim riječima, vrata za evropsko-američku saradnju na rješavanju kosovskog pitanja ostaju otvorena "ukoliko se poklapaju interesi".

"Ali dijalog između Srbije i Kosova je vodila EU i EU će ga i dalje voditi", naglasio je.

Na pitanje novinara DW zašto još nema vizne liberalizacije za građane Kosova, Mekalister je podsjetio da se Evropski parlament ubjedljivom većinom izjasnio za liberalizaciju.

"Iz našeg ugla je Kosovo ispunilo sve preduslove. Nažalost, ima država članica EU koji nastavljaju da blokiraju odluku i zato svakako mogu da razumijem razočaranje na Kosovu.... Oduvijek sam smatrao da, kada EU postavi zahtjeve i kada ih naši partneri ispune, onda mi moramo zbog sopstvene vjerodostojnosti da ispunimo naš dio dogovora", rekao je Mekalister.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. i do sada je tu novu državu priznalo oko 100 zemalja, uključujući SAD i Evropsku uniju. Glavni srpski saveznici Rusija i Kina je osporavaju i sprečavaju pristupanje Kosova Ujedinjenim narodima.

Dvije strane već deset godina vode pregovore pod okriljem EU-a, ali napredak je zanemarljiv.

AFP podsjeća da je 2013. zaključen cijeli niz sporazuma koji još uvijek nijesu u potpunosti sprovedeni.

Posljednja runda pregovora propala je 2018. nakon niza diplomatskih prepucavanja, poteza u stilu "milo za drago".

Nakon prošlonedjeljnog virtualnog koji su organizovali zvaničnici EU-a, srpski predsjednik Aleksandar Vučić i novi kosovski premijer Avdulah Hoti konačno će se poslijepodne naći u četiri oka.

Biće to prvi sastanak dvije strane od proljeća 2019, tj. neuspjelog samita Vučića i kosovskog predsjednika Hašima Tačija u Berlinu.

 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније