Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

17. 10. 2013. 14:56 >> 14:56

EK DIKTIRA JELOVNIK

Ljajić: Moramo da dozvolimo promet GMO

Ako žalimo prijem u STO moramo da dozvolimo promet GMO, ali zabrana proizvodnje ostaje na snazi, kaže ministar trgovine Rasim Ljajić.

Evropska komisija je u jučerašnjem izvještaju poručila Srbiji da treba da izmijeni zakone o genetski modifikovanim organizmima (GMO) kako bi pristupila Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Gostujući u emisi "Kažiprst" na TV B92, ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić je rekao da nije tajna da uslov za prijem u STO jeste da se iz zakonske regulative izbace sve restriktivine odredbe o prometu bilo kakvih proizvoda, pa i GMO, prenosi portal "B92".

"Zabrana proizvodnje GMO će ostati kao dio domaće zakonske regulative. Ono protiv čega su u STO i što su u EK ponovili je da ne može da se zabrani promet GMO", rekao je Ljajić, objašnjavajući da taj promet domaćim zakonodavstvom može maksimalno da se ograniči.

"Dakle, radi se samo i izmjeni onog dijela koji se tiče prometa, ali ostaje zabrana proizvodnje. Ako hoćemo u STO, zabrana prometa mora da se izbriše, ali već u sljedećem članu zakona možete da navedete sve što mora da se ispuni da bi se taj promet dozvolio", objasnio je Ljajić.

Ministar je naveo i da ako Srbija želi prijem u STO u decembru, te izmjene moraju da se urade vrlo brzo, jer je sljedeći rok tek naredne godine. On je podsjetio da je Srbija u grupi 25 zemalja koje su u procesu pregovora o prijemu u STO, te da je van STO ostalo još samo trinaest zemalja, "za koje nije ni čuo".

"Ja sam pitao hoćete da li budete sa ovih trinaest ili sa svim ostalim u STO... Možete da kažete 'nećemo u EU , ni u STO'. I to je politika, i to smo probali, ali vidjeli smo gdje nas je to dovelo. Mi moramo da poštujemo pravila koja važe. To je jedino što je ispravno", poručio je Ljajić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније