Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela ]

30. 07. 2020. 18:05 >> 18:09
10

DRUGA RUNDA PREGOVORA

Delegacije Beograda i Prištine sastale se u Briselu

U Briselu je održana još jedna runda razgovora na ekspertskom nivou u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine, uz posredovanje EU.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić rekao je da su razgovori bili teški, a na momente je bilo i žustrih rasprava.

Odnosili su se na pitanja raseljenih i prognanih i ekonomije.

On je poručio da se sa Srbijom ne razgovara jezikom ucjena i ultimatuma.

Ðurić je, novinarima nakon današnje runde pregovora, saopštio da je prištinska strana pokušala da uruči srpskoj delegaciji „neki papir" o navodnom kršenju CEFTA sporazuma.

„Nismo željeli da ga prihvatimo, jer smo došli da razgovaramo, a ne da se svađamo oko nečeg što je prošlost. Svakako bismo imali više materijala za štetu koja je napravljena", kazao je on.

Koordinator Kosova za dijalog sa Beogradom Skender Hiseni ocijenio je da su sedmočasovni razgovori bili veoma teški, ali i da misli, na osnovu "tona razgovora", da se "ide u pravom smjeru".

"Pregovaramo o elementima opšteg sporazuma koji će na kraju biti međunarodno pravno obavezujući i to bi definitivno trebalo da rezultira normalizacijom recipročnih odnosa između Beograda i Prištine, što neminovno znači i međusobno priznavanje", rekao je Hiseni.

Kako je rekao, trenutni dijalog je "izuzetno politički", jer sadrži odredbe opšteg sporazuma, koje preciziraju obaveze i političke i pravne.

Specijalni predstavnik EU za  dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je da je današnji sastanak bio još jedan važan korak ka postizanju sveobiuvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Dijalog će, kako je najavio, biti nastavljen krajem avgusta.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније