Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

31. 07. 2020. 11:41   >>  13:24 5

ZBOG PRANJA NOVCA

Šarić osuđen na devet godina zatvora

Viši sud u Beogradu proglasio je Darka Šarića krivim i osudio ga na jedinstvenu kaznu zatvora od devet godina za pranje novca, odnosno da je sa svojom grupom oprao najmanje 20 miliona eura stečenih švercom kokaina.

Ovo je prva presuda poslije gotovo decenije suđenja Darku Šariću i grupi saradnika za pranje novca, kojoj on nije prisustvovao.

U saopštenju Višeg suda u Beogradu navodi se da je Šarić na jedinstvenu kaznu zatvora osuđen tako što je prethodno sud utvrdio pojedinačne kazne zatvora - za krivično djelo pranje novca u produženom na devet godina zatvora, i za krivično djelo pranje novca u podstrekavanju u trajanju od četiri godine zatvora.

Okrivljeni Radovan Štrbac je zbog pranja novca osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam godina, a okrivljeni Nebojša Jestrović je za isto krivično djelo dobio kaznu zatvora u trajanju od pet godina i njima će se u kaznu uračunati vrijeme provedeno u pritvoru.

Kaznu zatvora od dvije do četiri godine dobilo je još 12 drugih okrivljenih za krivično djelo pranje novca, a presuda nije konačna - na nju se mogu žaliti i tužilac i odbrana i o njoj će odlučivati Apelacioni sud.

Okrivljeni Dubravka Štrbac i Nemanja Krstajić oslobođeni su optužbe za pranje novca, a optužba za isto krivično djelo protiv Dušana Kovačevića i Nebojšu Spasića odbijena je.

Presudom je oduzeta imovina pribavljena pranjem novca, i to: privredno društvo "Mladi borac" Sonta, "Jedinstvo" Gajdoba, "Mitrosrem" Sremska Mitrovica, UTP "Putnik" ad Novi Sad, HTDP "Vojvodina" Novi Sad, "Bratstvo" Preševo, "Danzo invest", imovina "AMC Zvezda" iz Pančeva.

Sudsko veće koje je danas Šarića proglasilo krivim čine predsjednik Siniša Petrović i članovi Dragomir Gerasimović i Svetlana Aleksić, a ranije ga je osudilo na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Šariću se paralelno sudi za šverc i trgovinu oko pet tona kokaina, otkrivenog u akciji Balkanski ratnik, za šta je osuđen na 15 godina zatvora, ali konačna odluka još nije donijeta jer je slučaj trenutno na odlučivanju u Apelacionom sudu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal zatražio je maksimalne kazne za ubacivanje "prljavog" novca u finansijske tokove Srbije, dok je odbrana predložila oslobađajuću presudu, tvrdeći da novac Šarića potiče od legalnih poslova.

U optužnici se kaže da je Šarić novac stečen trgovinom droge investirao u kupovinu, uzimanje pod zakup i preuzimanje pojedinih preduzeća, poljoprivrednog zemljišta i drugih nepokretnosti, uglavnom na području Vojvodine.

To je uspjevao, tvrdi Tužilaštvo, koristeći of-šor kompanije, koje je osnovao u Americi, i njegove firme u Crnoj Gori, takođe kao i sa organizovanom kriminalnom grupom koju je organizovao, sa jasno podijeljenim ulogama njenih članova.

Pri tome je, navodi se dalje, njegov identitet ostajao skriven i poslove je rijetko zaključivao lično.

Odbrana je tražila izuzeće postupajućeg tužioca Saše Ivanović tvrdeći da nije nepristrasan, zatim i izuzeća tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića i republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac.

Suđenje Šariću pred Specijalnim sudom počelo je prije desetak godina, prvo u njegovom odsustvu jer je bio u bjekstvu.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније